avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Trecut pe rosu, depistat cu 0.53 mg/l in aer
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Trecut pe rosu, depistat cu 0.53 mg/l in aer

Pe data de 14.12.2014 la ora 01:55 a.m. Am trecut pe culoarea rosie a semaforului, oprit de organul de politie am fost depistat ca am consumat si bauturi alcoolice, 0.53 mg/l alcool in aerul expirat, rezultatele de la IML inca nu le-am primit, dar politistul m-a sfatuit sa platesc o taxa de urgentare pentru ca momentan nu sunt fonduri si o sa astept mult si bine . Am recunoscut faptul ca am baut si am cooperat cu agentii, stiind ca daca nu fac asta imi agravez situatia, am declarat ca era galben desi am semnat si procesul lor verbal in care era mentionat ca am trecut pe rosu. Am avut decat 2 abateri in 7 ani de permis 1 - amenda viteza 83km/h in localitate si 1- permis suspendat pentru depasire pe linie continua. Astea fiind singurele mele probleme cu justitia. Intrebarea mea este daca pot sa scap doar cu o amenda penala / administrativa fara sa primesc o condamnare cu suspendare si perioada de probatiune , vreau sa-mi recuperez carnetul dupa 3 luni , care-mi sunt sansele sa primesc o NUP exista vreo posibilitate sa nu se mai ajunga la judecata?
Amenda penala inseamna condamnare si permisul se anuleaza, NUP si amenda administrativa nu se mai dispune conform noilor reglementari.
Daca ajungeti sa fiti trimis in judecata, doar in cazul renuntarii la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, permisul nu se anuleaza.
Exista posibilitatea ca procurorul sa dispuna renuntarea la urmarire penala,când în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia, sunt precedente in acest sens.
În ziua de 16 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere următoarele excepții de neconstituționalitate:

1. Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.87 alin.(1) lit. f) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.


2. Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal.


În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, a decis:

1. Cu majoritate de voturi, a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile art.87 alin.(1) lit. f) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.


2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că sintagma „la momentul prelevării mostrele biologice” din cuprinsul dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională.
Am fost si am platit taxa la iml am angajat si un avocat care s-a dus a doua zi la politie sa depuna actele la dosar, dar se pare ca inca nici nu am numar acesta nefiind inregistrat inca, politistul a zis ca undeva la 15 ianuarie daca se misca ceva. Nu se mai duc dosarele la rutiera ca sunt prea multe si nu mai fac fata. Acuma de vazut, astept rezultatele de la iml desi nu cred ca iasa sub 0,8 . Am inteles ca pentru recalculare trebuiau doua probe mie mi-a fost recoltat decat o singura data. O sa dureze aproape la fel de mult solutionarea cat pedeapsa , ma intreb oare daca nu exista posibilitatea sa contest ceva in instanta sa imi primesc permisul inapoi pana cand primesc sentinta. Polistul a declarat in procesul vb ca am declarat ca aveam o urgenta si din cauza asta am condus, ce scuza sa spun procurorului ca aveam la 2 noaptea ? As merge pe sinceritate dar nu stiu daca este o solutie buna, eu trebuie sa ma apar si el sa ma condamne la maxim posibil, oare ar aprecia faptul ca nu ii pun la indoiala sinceritatea...
Dreptul de circulatie nu o sa il capatati cat timp dureaza procesul penal.
Vi s-a recoltat doar o singura proba deoarece asa prevedea Ordinul 1512/2013 la momentul respectiv, acum probabil in urma deciziei CC, iar o sa se schimbe. Din pacate nu aveti posibilitatea unui calcul retroactiv, ceea ce mi se pare o incalcare a dreptului la apararea, daca aveti avocat istet o sa stie sa profite de aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccr a declarat ca neconstitutionala sintagma ''la momentul prelevarii mostrelor biologice'' Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Plenul Curții Constituționale s-a reunit în ședința de marți, 16 decembrie 2014, pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)
Cand se aplica o decizie a ccr ? radu.radauti72 radu.radauti72 Prin Decizia pronunțată în ședința din 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ... (vezi toată discuția)