buna ziua ,am si eu o problema,legata urmatoarea situatie,fata mea afost acuzata ca a furat 100 lei de la o colega ,pana la urma sa dovedit a fi o falsa afirmatie ,dupa ce am fost la politie ambele parti ,celo doua fete sau inpacat si retas plangerea una in inmpotriva celeilate de fata cu un avocat din oficiu ,,ce freau sa zic astazi am primit un plica in care scrie ca trebuie sa plateasca ambele fete 450 lei pe jumatate in temeiul art 275. alin. 5 rap la art 275 alin.1 pct.2 lit d si mai su scria ,clasarea cazului inrucat a intervenit inpacarea ,, INTREBARE , ,,de ce trebuie sa plaatit si cum facem sa nu platim ,ptr ca nu avem bani necesari cum este posibil ,,nici daca deranjam linistea publuca nu dadea asa ceva, multumesc astept raspuns
Trebuie ca ambele părţi, respectiv inculpatul şi persoana vătămată, să plătească cheltuielile judiciare către stat în caz de împăcare. Mai bine plătiţi acum decât să plătiţi mai mult în cazul executării silite, respectiv şi cheltuielile de executare.
În cazul dumneavoastră, sunt cheltuieli necesare pentru efectuarea actelor de procedură - art. 272 alin. 1 NCPP privind acoperirea cheltuielilor judiciare iar fiindca a încetat procesul penal datorită împăcării părţilor, acestea sunt în cele din urma cele ce suportă cheltuielile - art. 275 pct. 2 lit. d) NCPP.
Recomand să consultaţi un avocat pentru a încerca atacarea hotărârii dacă ştiţi sigur ca a existat o plângere prealabilă din partea persoanei vătămate, astfel încât, în temeiul art. 275 pct. 2 lit b) NCPP, aceasta va trebui să suporte cheltuielile judiciare.