avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata pentru pensie, somaj si asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata pentru pensie, somaj si asigurari de sanatate

In conditiile in care imi depun demisia, va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti punctual pasii ce trebuie urmati pentru a putea plati eu, direct, contributiile pentru pensie, somaj si sanatate:

- denumirea exacta a institutiilor respective si localizarea acestora (domiciliez in Bucuresti, sectorul 1);
- valoarea sumelor pentru fiecare contributie in parte;
- cum se calculeaza acestea, respectiv, la ce venit se raporteaza, tinand cont de faptul ca, o perioada de timp, pana la gasirea altui serviciu, nu voi avea un loc de munca;
- ce documente imi sunt necesare;
- Casa de sanatate imi poate elibera documente din care sa rezulte ca platesc contributia, documente pe care sa le pot folosi la medicul de familie si la o eventuala spitalizare?
- il pot mentine, in continuare, pe fiul meu minor pe noua asigurare de sanatate sau este necesara o alta asigurare, separat?
- dpdv juridic voi fi considerat „persoana fara venit”, dar am niste economii care ma pot ajuta sa platesc aceste contributii, pana la identificarea unui nou loc de munca. Trebuie sa fac dovada existentei sumelor respective?
- la actualul loc de munca patronul nu plateste contributiile pentru somaj (probabil ca nici pe celelalte), acesta fiind si motivul pentru care salariatii nu sunt trecuti in somaj, ci determinati sa plece. Ca sa intru in legalitate, trebuie sa achit eu si restantele respective? Cum se calculeaza acestea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 19 Decembrie 2014
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din sectorul in care domiciliati..
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 211 lei lunar.

2. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,50 lei pe luna.

3. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu Agenţia pentru ocuparea fortei de munca (din sectorul unde aveti domiciliul), daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 900 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,50 lei.

4. Incepand cu anul 2015 se vor modifica aceste sume deoarece se modifica si salariul minim pe economie si salariul mediu brut prognozat pe economie.


5. - Copiii minori sunt asigurati la sanatate fara plata contributiei deci nu este nevoie sa fie coasiguratul dvs.

- Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:

a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
...

6. - Pentru a va inregistra la Agentia de Somaj si a beneficia de indemnizatia de somaj nu este obligatoriu ca angajatorul sa fi platit contributia la somaj ci numai sa fie datorata aceasta contributie.

- Datoria contributiilor se vede in Declaratia nominala lunara (D112) pe care angajatorul o depune lunar la ANAF.

- Nu trebuie sa platiti dvs. contributiile retinute de angajator si neplatite.

- Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale si de sanatate pitex pitex As dori sa stiu, dupa perioada de somaj, unde as putea plati asigurarile sociale si de sanatate in continuare, care este suma minima si unde le pot plati. (vezi toată discuția)
Fara surse de venit valerica67 valerica67 Buna ziua, Am 48 ani si nu am nici un venit. Nu am carte de munca, nu am nimic. Doresc sa-mi spuneti/indrumati, ce sa fac? - pentru a beneficia de asigurari ... (vezi toată discuția)
Plata la contributii in concediu fara plata ovidiu2012 ovidiu2012 Buna ziua, Eu sunt in concediu fara plata in perioada 13.01-28.03.2014 si as vrea sa stiu ce se intampla cu contributiile la stat in perioada ... (vezi toată discuția)