avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se face un recurs la o sentinta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se face un recurs la o sentinta?

As dori un sfat pentru ca nu am nici o idee cum se procedeaza. Am primit o amenda rutiera in valoare de 1000 ron si sunt sigura 100% ca am dreptate si am 3 motive sa imi sustin nevinovatia. Am facut contestatie si mi s-a respins plangerea. As dori sa fac recurs pentru ca in prima judecata nu mi-a acordat timp si speriata si nu am explicat clar domnului presedinte. nu stiu cum se procedeaza. Trebuie sa fac o cerere? Cui trebuie sa ma adresez si unde trebuie sa merg?
As aprecia un sfat. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:26, 7 Iunie 2009
daca ati primit acasa hotararea judecatoreasca prin care v-a fost respinsa plangerea, aveti la dispozitie 15 zile din momentul primirii sa faceti recurs. asta inseamna ca va veti scrie punctul de vedere asupra hotararii respective si veti trimite cererea de recurs, cu tot cu motive, prin posta, pe adresa instantei care a emis hotararea.
Poate ne spuneti si care sunt cele 3 motive care va sustin nevinovatia? Si cum au fost ele invocate in plangerea contraventionala?
Va sugerez sa angajati un avocat pentru a va redacta motivele de recurs. Recursul este o cale de atac extraordinara, nu puteti scrie, pur si simplu, ce credeti dvs. despre hotararea judecatoreasca pronuntata de catre instanta de fond.

Trebuie respectate dispozitiile procedurale care reglementeaza recursul, trebuie sa criticati considerentele hotararii, singura proba pe care o puteti propune in recurs este cea cu inscrisuri etc.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Potrivit prevederilor legale în vigoare, recursul nu presupune examinarea cauzei sut toate aspectele, ci numai un control al legalităţii hotărârii atacate, respectiv, al concordanţe acesteia cu dispoziţiile legii materiale şi procesuale aplicabile, fără a se putea produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor.
Cu alte cuvinte, instanţa de recurs examinează dacă elementelor de fapt - apreciate suveran de judecătorii fondului şi considerate "constante" în faţa instantţei de control judiciar - legea a fost sau nu corect aplicată.
Conform art. 304 din Codul de procedură civilă, modificarea sau casarea unei hotărâri se poate cere pentru ipotezele limitativ prevazute sub pct. 1- 9, denumite generic motive de recurs . Ele vizeaza numai nelegalitatea hotărârii atacate, iar "în caz de admitere a recursului, hotărârea atacată poate fi modificată sau casată în tot sau în parte" (art. 312 alin.2 C.proc.civ.).
Mai precis, "modificarea hotărârii atacate se pronunţă pentru motivele prevazute de art. 304 pct. 6, 7, 8 şi 9, iar casarea pentru cele prevăzute de art. 304 pct. 1, 2, 3, 4 şi 5, precum şi în toate cazurile în care instanţa a cărei hotărâre este recurată a soluţionat procesul fără a intra în cercetarea fondului sau modificarea hotărârii nu este posibilă, fiind necesară administrarea de probe noi" (art. 312 alin. 3 fraza întâi C.proc.civ.).
Recursul trebuie depus la instanta care a pronuntat hotararea in termen de 15 zile de la data primirii hotararii, respectiv de la data postei de primire a hotararii, nu de la data cand dv. ati deschis cutia postala...
In recurs trebuie sa mentionati numele si adresa dv., denumirea intimatei, respectiv IPJ..., nr. de dosar civil in care s-a pronuntat hotararea, precum si nr. si data hotararii atacate, la care veti arata pe larg toate criticile pe care le aduceti hotararii. Recursul va fi semnat de dv. Va recomand sa depuneti recursul in doua exemplare pentru a fi comunicat un exemplar si intimatei, iar al treilea exemplar cu viza registraturii sa-l pastrati dv. ca dovada a depunerii cererii de recurs in termen.
C.pr.civ. prevede:
Art. 302. - Recursul se depune la instanţa a cărei hotărâre se atacă.
Art. 302 ind.1. - (1) Cererea de recurs va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii, următoarele menţiuni:
a) numele, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, după caz, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul unic de înregistrare sau, după caz, codul fiscal şi contul bancar. Dacă recurentul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) indicarea hotărârii care se atacă;
c) motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor sau, după caz, menţiunea că motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
d) semnătura.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna casarea unei decizii? d_dddd d_dddd imi poate spune cineva ce inseamna casarea unei decizi?:\"> (vezi toată discuția)
Ajutoooor!!! recurs !!! rosu gheorghe rosu gheorghe Va rog foarte mult daca ma poate ajuta cineva urgent cu o formulare de recurs conflict de munca!!! (vezi toată discuția)
Casare sau modificare? Alben Alben Art. 304/1 din C.pr.civ. diapune ca recursul declarat impotriva unei hotarari care potrivit legii nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de ... (vezi toată discuția)