avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Amnistie fiscala-pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Amnistie fiscala-pensie de urmas

Dorec si eu putin ajutor.In urma recentei amnsitii fiscale pentru pensionari,pot beneficia si eu daca am avut pensie de urmas?Pana in urma cu putin timp aveam un debit la casa de pensii de aproximativ 10.000 lei,dar nu stiu daca categoria pensie de urmas intra la amnistie,mai ales ca eu nu sunt pensionar in acest moment.La casa de pensii ma tot amana,ca n-au venit normele,ca trebuie sa se intruneasca comisa,etc.,astfel ca in acest moment nu stiu sigur daca pot fi amnistiat sau nu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:50, 19 Decembrie 2014
1. Au fost publicate Normele de aplicare a Legii nr.125/2014 in Monitorul Oficial nr. 878 din 03.12.2014 si sunt in vigoare de la 03.12.2014. Le gasiti aici:
[ link extern ] -

Potrivit art. 7 din Norme, fac obiectul scutirii de la plată sumele reprezentând:
a) pensii stabilite conform legislaţiei sistemului public de pensii, pensii recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, precum şi pensii de serviciu;

b) indemnizaţia socială pentru pensionari prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
....

2. Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Art. 51. - In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.

3. Asadar, si pensia de urmas face obiectul scutirii de la plată a unor debite provenite din pensii şi a procedurii de efectuare a restituirilor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amnistie pensii matileank matileank Buna ziua! Tatalui meu i se opreste 30% din pensia conform legii 8 pentru ca din csuza unui calcul gresit de ei a primit cu 1800 lei mai mult timp de un an. ... (vezi toată discuția)
Pensie bechesancacristina bechesancacristina amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna ziua, In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor ... (vezi toată discuția)