iuliana_b a scris:
Din textul legii modificate in ianuarie, eu inteleg ca pot beneficia de indemnizatie atat vreme cat am 12 luni continue de plata a impozitului pe venit. Specialistul de resurse umane al firmei la care lucrez mi-a spus, insa, ca am nevoie si de 12 luni continue de cotizatii CAS, or pentru conventiile civile nu se plateste decat impozit pe venit. Eu nu am reusit sa gasesc in lege vreo referire la obligativitatea platii CAS:...
Este corect punctul dvs. de vedere, referirile legislatiei in domeniu se fac la
venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Opinia mea este sa solicitati indemnizatia de 85%, coroborand dispozitiile si prevederile din mai multe acte normative aplicabile in speta, dupa cum urmeaza:
1.In conformitate cu dispozitiile
Codului fiscal, art.46 Definirea veniturilor din activitati independente/ dinCodul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. II Venituri din activitati independente:
(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2)
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
2.
Ordin nr. 68/2009 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1025/2006:
Art. 2
(
1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente, determinat in conditiile legii;
3.Norma de aplicare a OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 6.
(5)
Actele doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal sunt, dupa caz, urmatoarele:
b)
dovada eliberata de autoritatile competente pentru plata impozitului in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole;