avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia de 85% pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia de 85% pt cresterea copilului

Buna ziua ! As dori sa aflu raspunsul la o problema.Am inteles ca cei 85% se calc din totalitatea veniturilor profesionale adica salarii, drepturi de autor, chiar si sumele din inchirieri proprietati cu conditia ca din aceste sume sa se plateasca impozitul aferent! Mama mea are o gars in chirie si platim lunar impozit pe venit .
1. Avand in vedere ca mama se afla in intretinerea mea din motive medicale pot face ceva sa beneficiez de cei 85%din suma aferenta chiriei?
2. Sau ar fi tardiv sa trecem garsoniera pe numele meu in conditiile in care copilul meu se va naste in luna februarie?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Samba , utilizator 11:39, 5 Martie 2009
Ar trebui sa fie proprietatea dumneavoastra sau in contractul de inchiriere sa fie prevazut ca dumneavoastra sunteti beneficiarul acelor sume si ca dumneavoastra veti plati impozitul.
Acum este cam tardiv.....consider eu.
Legea de care vorbiti se refera la venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
In categoria veniturilor profesionale intra veniturile din salarii, activitati independente, activitati agricole.
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor adica chiriile obtinute de mama dvoastra (si chiar de ar fi fost obtinute de dvoastra personal) nu intra in categoria veniturilor de mai sus si nici nu sunt asimilate acestor tipuri de venituri.
Si pana la urma e o chestiune simpla: veniturile respective din salarii sau activitati independente nu le mai puteti avea fiindca ingrijiti copilul, pe cand chiria nu va impiedica nimeni sa o percepeti. Logica e sa va fie suplinita lipsa venitului cu indemnizatia pe timpul cresterii si ingrijirii copilului pana la 2 ani, in timp ce fructele civile (chiria) le puteti culege fara probleme.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2009
ContSters53762, utilizator
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
Asadar, veniturile obtinute din chirii nu intra in aceasta ctegorie de venituri care se ia in calcul la stabilirea cuantutului indemnizatiei pentru CIC.
Buna ziua!

Eu lucrez ca PFA din data de 04.02.2008 si sunt insarcinata in 4 luni, din salariu mi se opreste la sursa 10% impozit pe venit, iar ce`i 6% ii platesc eu in baza adeverintei, iar adeverinta cu veniturile pe anul 2008 mi s`a comunicat de la colaborator ca mi se elibereaza in luna mai, cand ar trebui sa nasc.
As dori sa adaug ca din data de 01.05.2007 pana in data de 04.02.2008 am lucrat cu contract de munca.
As dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie si ce ar trebui sa fac (ce taxe trebuie sa platesc si ce acte imi trebuiesc pentru dosar) tinand cont de faptul ca adeverinta cu salariile mi se elibereaza in luna mai si nu`mi pot plati impozitele la timp, si nu am declarat nici un venit estimat.

Va multumesc anticipat !!
Beneficiati de indemnizatia pentru CIC, numai daca ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului. In speta, este vorba de perioada mai 2008 - mai 2009.
Drepturile prevăzute de OUG nr.148/2005, reprezentând indemnizaţie, stimulent sau alocaţie de stat pentru copii, se acordă, la cerere, în baza următoarelor documente, după caz:
a) actul de identitate al solicitantului;
b) certificatul de naştere al copilului şi, după caz, livretul de familie;
c) certificatul de persoană cu handicap al copilului, după caz;
d) adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1;
e) adeverinţă eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate sau, după caz, alte dovezi, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a) din OUG nr.148/2005;
f) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp de indemnizaţie de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. b) din OUG nr.148/2005;
g) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că celălalt părinte natural sau, după caz, o altă persoană dintre cele prevăzute la art. 5 alin. (2)din OUG nr.148/2005 nu beneficiază de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
h) declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi că acesta nu este încredinţat sau dat în plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
i) dovada eliberată de autorităţile competente, de angajatori sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv art. 2 din OUG nr.148/2005;
j) dovada eliberată de autorităţile competente sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 3 din OUG nr.148/2005;
k) dovada eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte încadrarea în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din OUG nr.148/2005;
k^1) dovada eliberată de autorităţile competente pentru realizarea veniturilor din activităţi independente sau, după caz, din activităţi agricole şi a plăţii impozitului pentru acestea;
l) alte acte necesare, după caz, stabilirii dreptului, prevăzute în normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

Alte discuții în legătură

Cic si srl mibut mibut Buna ziua, Sunt in CIC de 1 an si 9 luni, in mai putin de 3 luni ar trebui sa ma intorc la serviciu. As vrea sa-mi infiintez un SRL si sa incep o ... (vezi toată discuția)
Pfa - indemnizatie crestere copil. makro makro Daca sotia mea este PFA, isi poate trece cartea de munca pe PFA? PFA ce contributii trebuie sa plateasca la stat pentru asigurati (angajati cu CIM)? De fapt ma ... (vezi toată discuția)
Pfa in concediu crestere copil andra cristina andra cristina Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema! Sunt traducator autorizat (PFA) din septembrei 2007. In noiembrie 2009 ... (vezi toată discuția)