avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIC si SRL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIC si SRL

Buna ziua,

Sunt in CIC de 1 an si 9 luni, in mai putin de 3 luni ar trebui sa ma intorc la serviciu.

As vrea sa-mi infiintez un SRL si sa incep o activitate pe cont propriu. Intrebarile mele sunt:

1. Mai beneficiez de indemnizatia de ingrijire a copilului daca sunt unic asociat intr-un SRL? Dar daca mai am un asociat?

2. Daca firma nu are nici o activitate o perioada (sa zicem primele 3 luni), beneficiez de indemnizatie pe acea perioada?

3. Aceleasi intrebari, pentru PFA in loc de SRL.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mibut , utilizator 18:16, 23 Ianuarie 2009
Potrivit OUG nr.148/2005, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

1. Prin urmare, conditia ca sa beneficiati de indemnizatia pentru CIC este sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului.
2. Legea spune clar 12 luni sa se realizeze venituri profesionale. In calcul se iau si fractiunile de luna în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute de OUG nr.148/2005 la art.1 alin.2 .
3. Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Va multumesc mult pentru raspuns, desi nu atinge intrebarile mele.:D Poate nu m-am exprimat prea clar, asa ca revin:

Situatia mea este urmatoarea: sunt deja in CIC si vreau sa-mi infiintez SRL.

Intrebarile sunt:

1. Din momentul infiintarii SRL-ului si pana implineste copilul 2 ani (copil care are acum 1 an si 9 luni, deci mai sunt 3 luni de CIC) mai beneficiez de indemnizatia de ingrijire a copilului?

2. Daca firma nu are nici o activitate o perioada (sa zicem primele 3 luni), beneficiez de indemnizatia pt acea perioada?

3. Aceleasi intrebari, pentru PFA in loc de SRL.

Va multumesc inca o data si astept raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2009
mibut, utilizator
In aceste situatii, plata indemnizatiei se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca nu realizati venituri profesionale in aceste 3 luni, atunci beneficiati in continuare de indemnizatia pentru CIC:
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului monicaciuc monicaciuc Buna Ziua, Sunt in 15 saptamani de sarcina si in luna ianuarie am avut 5 zile concediu fara plata , iar in luna februarie 10 zile concediu fara plata. Va ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala - as putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? gyuly_11 gyuly_11 Buna ziua, am deschis o intreprindere individuala, in sect.4, si ma intereseaza cum se procedeaza, daca trebuie sa fac contract individual cu CASS si la ce ... (vezi toată discuția)