avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea ca urmare a decesului unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea ca urmare a decesului unui parinte

Buna seara,

As avea nevoie de cateva informatii legate de modeul in care se face succesiunea atunci cand unul dintre parinti decedeaza si anume:

1.Care este intervalul de timp, maxim in care se poate face succesiunea fara extracosturi, sau alte complicatii din pdv al legii ?
2. Este posibila realizarea succesiunii si altfel decat prin a te prezenta in fata notarului ? Am citit undeva in acest forum ca este posibil ca acest demers sa fie facut si in fata unui judecator. Daca aceasta varianta este posibila as vrea sa va rog sa primesc mai multe detalii despre ce trebuie sa fac si care este intervalul de timp maxim admis pentru a o realiza ?
3. Masa succesoriala este compusa dintr-o casa (la curte) si un loc de veci, bunuri obtinute de cei doi parinti, este nevoie ca la aceasta masa succesoriala sa fie incluse si doua imobile modeste care la randu-le sunt parte din mostenirea mamei si nu au nici un fel de legatura cu tatal (decedat) ?
4. Cam care ar fi nivelul taxelor in cazul in care succesiunea ar fi posibila a se face in fata unui judecator ? Sunt ele comparabile cu cele ale unui notar ?

Va multumesc !

Sarbatori fericite tuturor de pe acest forum !

Cel mai recent răspuns: Mihai Nicolcioiu , utilizator 12:49, 22 Mai 2015
Daca numai tatal a decedat, mostenirea acestuia o dezbateti, daca mama e in viata, acele imobile nu au legatura cu succesiunea dupa tata.
Termenul de optiune succesorala e un an, aveti un an de la deces sa va decideti ce faceti in privinta mostenirii, daca o acceptati sau nu. In termen de doi ani ar trebui sa incheiati dezbaterea succesorala ca sa nu platiti si impozit pe mostenire 1%.
Veti ajunge in fata unui judecator doar daca nu va intelegeti cu mama si ajungeti deci la proces, altfel o dezbateti la notar. Acolo va interesati si de costuri, se calculeaza la valoarea bunurilor mostenite.
Buna ziua,

Va multumesc pentru promptitudinea si amabilitatea cu care mi-ati raspuns. As indrazni sa va rog sa-mi spuneti ce inseamna, "dezbaterea mostenirii"; ar fi ceva de genul stabilirii cotelor procentuale care revin urmasilor celui decedat ? Dupa cate stiu aceste procente sunt deja stabilite. Precizez ca intre mama (sotul supravietuitor) sotiei mele si sotia mea nu exista absolut nici o disputa privind mostenirea. Aceasta dezbatere are ca urmare emiterea unui document ? Anterior am intrebat daca este posibil ca toata aceasta actiune ce se desfasoara in fata notarului, se poate face si in fata judecatorului, in urma unei actiuni in instanta, varianta despre care, am citit intamplator pe acest forum, dar la vremea respectiva nu i-am acordat atentie.

Va multumesc !
Ca urmare a procedurii de dezbatere se stabileste fiecare cat are si vi se emite cate un certificat de mostenitor, dvs acum stiti teoretic cat mosteniti fiecare, insa trebuia sa stiti concret ce bunuri si in ce cote mosteniti fiecare, certificatul va atesta apoi proprietatea asupra acelor bunuri.
Nu inteleg de ce insistati cu judecatorul, daca se inteleg, merg la notar. Oricum merg la notar si daca nu s-ar intelege li se emite o incheiere cu care merg in instanta. Credeti ca va costa mai putin sau de ce vreti sa apelati la instanta, sa mai pierdeti niste timp ?
Buna seara,

Va multumesc pentru raspunsul primit consider ca este un raspuns complet si absolut suficient. Sotia mea va merge la notar impreuna cu mama ei si acolo vor rezolva cele ce trebuie rezolvate conform legii. Am insitat cu intrebarea legata de actiunea judecatoreasca deoarece am gasit mentionata aceasta posibilitate ca alternativa mai ieftina la vizita la notar; dupa ce am citit si materialul de la (vezi link-ul de mai jos) am ajuns la concluzia ca o vizita la avocat nu este mai ieftina.

[ link extern ]

Nu se pune in nici un fel problema resurselor materiale, dar am o aversiune pentru comportamentul notarilor in ceea ce priveste stabilirea tarifelor. Eu produc si trebuie sa negociez fiecare euro cu clientul si daca acestuia nu-i convine, imi spune sec "le fac in China" ; pot sa fac acelasi lucru eu in fata notarului ?
Multumindu-va inca o data pentru amabilitate si pentru profesionalismul raspunsurilor va doresc un an nou fericit si cu multe impliniri !
Buna seara,

A venit si momentul in care sotia mea a inceput sa faca demersurile pentru a realiza succesiunea ca urmare a decesului unuia dintre parinti (tatal). Masa succesorala este compusa dintr-o casa cu o curte de 230 m2 situata in Bucuresti, sector 1 (pe o strada in vecinatatea Str. Caraiman. Casa a fost cumparata in anul 2000 cu 65000 de dolari; vanzarea s-a facut in fata unui notar (nu cu chitanta de mana, sau alte improvizatii). In actul de proprietate figureaza amandoi parintii si in mod firesc au existat doi proprietari. Conform Legii la succesiune intra o jumatate din casa, mai corect, o jumatate din valoarea casei, ipotetic sa presupunem ca valoarea ei actuala ar fi 80000 euro; va rog sa-mi spuneti daca masa succesorala care se dezbate este de 80000 de euro, sau de jumatate adica 40000 de euro. Daca este posibil, sa-mi precizati o Lege, un act normativ, care sa mentioneze clar valoarea ce trebuie a fi dezbatuta. Este foarte important acest lucru, deoarece in functie de marimea masei succesorale se stabilesc si taxele notariale. Va multumesc mult si astept cu nerabdare un raspuns !

Alte discuții în legătură

Mostenire larisarazvan larisarazvan Va rog frumos un raspuns la urmatoarea speta: in cazul in care sotul decedeaza fara a lasa testament, urmasi sunt sotia si doi copii. Masa succesorala este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua... succesiune proprietarul unui imobil, (din urma primei ... Liviu. Marin Liviu. Marin Buna ziua... Proprietarul unui imobil, (din urma primei casatorii are o fata) se recasatoreste .Fosta sotie (coproprietar fiind )vinde cu contract de ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbatuta cu mostenitor decedat cu datorii Valentin_Nita Valentin_Nita O sa va explic pe larg situatia si va rog sa ma indrumati catre rezolvarea ei. In 2006 a decedat bunicul meu. In urma lui a ramas sotia supravietuitoare cu ... (vezi toată discuția)