avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire din tara cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire din tara cu minori

spuneti-mi va rog ce acte imi trebuie la iesirea din tara in cazul in care imi trimit copilul in ungaria cu bunicii?
sunt tatal copilului si in urma divortului am hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului.
mama copilului nu detine legal program de vizita.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 01:04, 28 Iulie 2009
Pentru a va trimite copilul impreuna cu bunicii , trebuie sa aveti declaratie notariala din partea mamei in care sa fie specificat ca este ca acord ca copilul sa iasa din tara impreuna cu ......... , si de asemenea din partea dumeavoastra.
bunicii (cel caruia ii faceti procura in acest sens trbuie sa mai fie in posesia unuiact dat de polita judeteana ,numit CAZIER,SI INSOTITORUL CAT SI COPILUL TREBUIE SA POSEDE cardul de sanatate ELIBERAT DE C J A S A JUDETULUI IN CARE AU DOMICILIUL STABIL
imi trebuie acceptul mamei chiar daca nu are niciun drept legal asupra copilului??ea s-a mutat din oras si s-a remaritat, nu tinem legatura.
bunicii si copilul au acelasi domiciliu.
In acest caz , ambii parinti trebuie sa-si exprime acordul de vointa pentru ca minorul sa paraseasca tara , intrucat ambii se implica in educarea acestuia (Unuia ii e incredinat prin hotarare judecatoreasca spre crestere si educare , iar celalat parinte are un drept de vizita.)
Politia de frontiera permite iesirea din tara a cetateanului roman minor care este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
-acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
-statul (statele de destinatie);
-perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
-datele de identitate ale insotitorului respectiv;
-extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.

Insotitorul, care calatoreste in strainatate impreuna cu un minor, are urmatoarele obligatii:
sa acorde ingrijire si supraveghere minorului pe toata durata deplasarii;
sa nu abandoneze minorul;
sa nu incredinteze minorul altei persoane decat parintelui, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei prevazute in declaratie ori, in cazuri deosebite, autoritatilor straine competente in domeniul acordarii de asistenta si protectie pentru minori;
sa respecte scopul, ruta si durata deplasarii mentionate in declaratie, cu exceptia situatiei cand exista acordul ulterior al acestora cu privire la schimbarile intervenite;
in cazul disparitiei minorului pe perioada deplasarii in strainatate, sa anunte de indata autoritatile competente de pe teritoriul statului unde s-a produs evenimentul, precum si cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, solicitand eliberarea unei adeverinte in acest sens;
sa informeze de indata ce este posibil cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, in cazul aparitiei unei situatii obiective de natura sa intrerupa calatoria, sa schimbe ruta, sa depaseasca durata calatoriei indicate de parinti sau de reprezentantul legal;
in cazul in care nu este posibila incredintarea minorului persoanei prevazute in declaratie, sa anunte imediat cea mai apropiata reprezentanta diplomatica sau oficiu consular al Romaniei, in vederea reunificarii familiale a minorului sau, dupa caz, sa se reintoarca in Romania cu acesta.

Av. Ana Florea

Alte discuții în legătură

Procura pentru minor pentru iesirea din tara ContSters81838 ContSters81838 Buna ziua,as dori va rog frumos sa-mi spuneti daca sotia mea care urmeaza sa plece in Romania (din Italia) pentru a duce copilul nostru pe perioada vacantei la ... (vezi toată discuția)
Vizita minor la bunici in franta SNAKED SNAKED As vrea sa stiu ce acte trebe facute pt. minor ca sa poata pleca cu bunica lui in vacanta in Franta care are cetatenie si este pe alt nume decit minoru ? (vezi toată discuția)
Calatorie minor in strainatate lumi71 lumi71 Pentru cine stie si ma poate ajuta: Un minor cu buletin poate calatori in strainatate cu avionul doar cu buletinul? Sigur nu trebuie pasaport? Stie cineva ... (vezi toată discuția)