avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incalzire apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incalzire apartament

Buna ziua,
mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de plata 103 lei, in care este inclus citit prin radio 11 lei , tevile comune si altele. ni s-a spus inca doi vecini care au incalzit in apartament si au platit cu dif. mica fata de mama mea, si ca e mai bine sa fie deschis caloriferul si sa fie consum mai mare decat mai mult inchis deoarece se plateste aproape tot atat. este important cate apartamente stau cu repartitoarele aproape inchise ? acum avem 1560 unitati, e panicata ca v-a plati foarte mult pt. urmatoarea factura, fiind cu o pensie destul de mica. Mentionez ca in baie unde sunt vreo 8 elementi este consum 380 unitati si camera mica unde este de 4 ori mai mare caloriferul sunt 380 consum. De ce e asa mare diferenta?Cum e mai bine sa se procedeze?
mutumesc anticipat si stept raspuns
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 23:43, 2 Ianuarie 2015
Fiecare repartitor inregistreaza un anumit numar de unitati, acestea sunt transformate in functie de amplasament, daca camera unde este repartitorul este in mijlocul blocului, daca este camera pe colt, la parter sau ultimul etaj, de marimea caloriferului, de materialul din care este facut acesta, etc. Este posibil ca cele 380 de unitati din baie sa nu fie egale la transformare cu cele 380 de unitati din camera! Dar trebuie verificat sa nu existe vecini cumsecade, care sa scoata repartitoarele pe balcon si sa dea caloriferele la maxim, pentru ca cei care citesc repartitoarele prin radio, nu stiu unde sunt ele amplasate, am parti acest lucru la noi in condominiu, pana sa renuntam la repartitoare.
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
ContSters241232, utilizator
Indicatia repartitorului se inmulteste cu un factor de scala care difera de la calorifer la calorifer, in functie de marime si de tip.
Repartitorul este proiectat pentru un calorifer etalon de un metru lungime.
Factorul de scala cuprinde, printre altele, si diferenta de marime intre caloriferul etalon si cel pe care este montat repartitorul.
Daca primiti "facturi" de la firma de repartitoare pe ele sunt trecute, printe alte date, si factorul de scala folositi pentru fiecare calorifer.
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
Carturarul, utilizator
@gabiella

Nu vreau sa va panichez, dar daca va luati dupa vecini, mama dv. o sa-si dea toata pensia pe intretinere.
Pai faceti si dv. socoteala. Daca la 40 de unitati a platit 103 lei, cat va plati pentru 1560 unitati luate in general? Sigur ca pentru fiecare calorifer se inmulteste numarul de unitati de index cu factorul de evaluare global al fiecarui calorifer, dar sa va asteptati la o suma destul de mare.
E bine sa solicitati o evaluare a situatiei de catre firma de repartitoare: poate sa fie o anomalie care se poate identifica.
Nu repartitoarele se inchid, ci robinetii termostatati montati pe calorifere.
Este foarte important cate calorifere sunt inchise in bloc, pentru repartizarea costurilor. Nu s-a efectuat echilibrarea hidraulică a instalaţiei de încălzire, nici a reţelei de distribuţie la
branşament.
Închiderea robinetelor termostatice (care are efectul unei debranşări) provoacă dezechilibrul hidraulic şi termic al instalaţiei (dereglarea). Unul dintre efectele negative ale debranşării: creşterea notei de plată direct proporţional cu creşterea
debranşărilor
. Prin caloriferele deschise va circula mai mult agent termic decat cel necesar proiectat, surplus ce se va inregistra pe contorul de bloc si va genera costuri inutile.
Practic, platiti "la plezneala", in functie de nr caloriferelor inchise in bloc.

Cifrele afişate de repartitor sunt în fapt grade Celsius/oră, media diferențelor dintre temperatura radiatorului și a aerului din încăpere, conform SR-EN 834: 2002, pct. 3 Conform H.G.R. nr. 755/2004 si Directivei 80/181/CEE, gradul Celsius este unitate de măsură pentru temperatură. De aceea, la marimi diferite ale caloriferelor pot exista acelasi nr de "unitati".

Indicatiile repartitoarelor nu sunt unitati de masura pentru căldură, energie termică.
Totalul consumului de căldură pe bloc se împarte în funcţie şi de cifrele afişate de repartitoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)