va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu reintoarcerea in cadrul firmei dupa efectuarea a 10 luni de CCC.
Copilul meu are 10 luni si pentru a beneficia de stimulent am facut cerere de reintorcere la munca pe postul avut anterior, desi stiu ca postul meu a fost desfiintat la cateva luni dupa ce am intrat in prepost natal( o alta persoana a fost angajata pe postul meu pe perioada determinata ulterior plecarii mele, iar datorita restrangerii schemei de personal pe posturi similare a fost restructurat la cateva luni de la angajare). mai simplu: din 4 reprezentanti pe o regiune a tarii au ramas doar 2 care au preluat zonele celorlalti.
Acum mie mi s-a propus un alt post, inferior celui avut, avand tot titulatura din CIM, dar cu alte atributii si responsabilitati.
Din cate stiu, in astfel de situatii, ar fi trebuit pastrat obligatoriu postul meu, si desfiintat un altul al unui coleg, care ar fi putut fi angajat pe postul meu dar pe perioada determinata pana la revenirea mea pe post.
Postul a fost desfiintat pe punctul de lucru din orasul meu, dar aria mea de raspundere era de cateva judete, iar acum a fost preluata, cum spuneam si mai sus, de un alt coleg care are atat judetele lui cat si ale mele. Ce vreau sa spun este ca ar fi putut extinde postul meu si pe judelete din zona unui coleg in loc sa-l desfiinteze sau cel putin asa interpretez eu lucrurile ca fiind corecte. Va rog sa-mi spuneti daca au posibilitatea, "portita" legala pentru a face acest lucru.
In asteptarea unui rapuns sau a unor intrebari lamuritoare, va multumesc!
1. Desfiintarea unui post pe durata CCC este permisa.
2. Codul Muncii interzice concedierea pe durata CCC, exceptie facand situatiile prevazute de lege. In acest sens , avem :
art.60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
3.Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent ....
4. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
5. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma cu pana la 6 luni semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima, angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Fiind mai multe posturi similare(20 pe tara) restructurarea( restrangearea lor la 15 pe tara) se face atunci pe criterii de evaluare, unde apar si aici cateva reguli( mama in ccc, parinte singur intretinator sau peste 60 ani sau maxim 5 ani pana la varsta de pensionare).
Si atunci va intreb: pe ce criterii au desfiintat postul meu in CCC in detrimentul celorlalti colegi nerestructurati si care nu se incadreaza in nici una din categoriile mentionate mai sus. Mai mult, postul oferi este inferior celui avut, in organigrama societatii, avand chiar si alt cod COR si alta fisa a postului.
Va multumesc pentru eventualul raspuns si va doresc un an nou cu sanatate si liniste.
Aceste criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere si mentionate de dvs sunt prevazute undeva la nivel de angajator?
Numai in cazul concedierilor colective, Codul Muncii face referire la faptul ca, criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.