avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Inregistrare cheltuieli protocol
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Inregistrare cheltuieli protocol

Buna seara! As dori sa stiu si eu ce se poate inregistra ca cheltuiala de protocol la CMI.
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Cabinet Expert Contabil , Contabil 20:53, 29 Decembrie 2014
Sunt considerate cheltuieli de protocol: acordarea unor cadouri, trataţii şi mese partenerilor de afaceri, efectuate în scopul afacerii . De excemplu: bunurile acodate gratuit în cadrul acțiunilor de protocol în scopul stimulării activității societății, masa servită de salariați în delegații ale angajatorului, masa servită sau/și cheltuielile efectuate în favoarea unui participant la capitalul social (asociat, administrator). Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.
Din punct de vedere al impozitului pe profit ,cheltuielile de protocol sunt deductibile în limita unei cote de 2% aplicată asupra diferenţei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile şi totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu impozitul pe profit.
Dacă în cursul anului valoarea totală a cheltuielilor de protocol este inferioară plafonului de deductibilitate (se încadreaza în limita de 2%) atunci toată valoare se deduce.
Din punct de vedere al TVA – bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei. Nu se colectează TVA (nu se plătește TVA la stat pentru cadoul acordat).
Atenție! Dacă acordați cadouri constând în țigări sau băuturi alcoolice trebuie să știți că nu este permisă deducerea TVA-ului, acest lucru este specificat în Codul Fiscal la art.145 alin.5 lit.b. Excepţia referitoare la deducerea TVA se aplică cazurilor în care aceste bunuri sunt destinate revânzării sau pentru a fi utilizate pentru prestări de servicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie factura pe firma...bijuterii ionela11 ionela11 Bună seara, Situația este in felul următor: am primit o factura pe firma( firma este microintreprindere,) care este cu bijuterii cadouri de 8 mă ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli protocol andy_vlad andy_vlad Buna ziua, In urma modificarilor din acest an, va rog frumos sa imi spuneti cum se inregistreaza o factura de protocol, in speta cafea cumparata lunar pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol 2013 danutza2013 danutza2013 Buna ziua. In luna februarie 2013 avem o factura de masa servita in valoare de 190 lei plus tva. Trebuie sa emit o autofactura in 28.02.2013? Care ar fi ... (vezi toată discuția)