avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu si indemnizatie crestere copil

Va rog sa imi lamuriti urmatoarea situatie: tatal este in concediu de crestere a copilului, sotii se despart in fapt, tatal parasind locuinta si ingrijind copilul 3 zile pe saptamana la actuala resedinta. Mama a depus o plangere la angajatorul sotului solicitand ca ea sa fie beneficiara indemnizatiei de crestere a copilului. Ce trebuie facut in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:22, 2 Ianuarie 2015
Indemnizatia pentru cresterea copilului nu este platita de angajator.

Mama copiluli indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de aceasta indemnizatie ?
Ok, dar este temei de suspendare? Nu stiu daca mama indeplineste conditiile, cred ca da pentru ca a fost trimisa de avocat.
1. Temei de suspendare a ce?

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - De ce nu a solicitat mama CCC de prima data?
- Daca indeplineste conditiile mama poate beneficia de indemnizatie pentru CCC daca tatal suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.
Despartirea parintilor nu constituie temei pentru suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC.
Potrivit art. 12 din OUG 111 una dintre conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei de crestere a copilului este ca beneficiarul sa locuiasca impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea lui. Daca in prezent tatal care este beneficiaza de drepturi locuieste si ingrijeste de copil 3 zile pe saptamana, e ok? Avand in vedere si sesizarea mamei, ce ar trebui facut?

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de prenatal ? daniel9 daniel9 Buna ziua ! Am si eu o intrebare ! Am un an si 5 luni de prenatal si as vrea sa plec 2 luni sezonier in Germania ramanand sotia care este casnica acasa cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil steef steef 1.In situatia in care mama nu a lucrat niciodata poate sa obtina aceasta indemnizatie? 2.Tatal lucreaza continuu de 15 ani.In aceasta situatie poate sa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care reglementeaza concediul pentru ingrijirea copilului. De asemenea as vrea sa stiu daca beneficiaza mama ... (vezi toată discuția)