avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care reglementeaza concediul pentru ingrijirea copilului. De asemenea as vrea sa stiu daca beneficiaza mama beneficiaza de 2 ani concediu ingrijire copil sau pana cand copilul implineste 2 ani
(adica: s-a nascut copilul pe 7 aprilie 2015, mama a beneficiat de concediu postnatal abia apoi a facut cerere de ingrijire copil. V-a beneficia de concediu pana o sa implineasca copilul 2 ani sau dupa ce a terminat concediul postnatal inca 2 ani ? De ultima luna beneficiaza tot mama sau nu mai primeste indemnizatie pt. ca trebuie sa primeasca tatal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 25 August 2015
Baza legala este:
- OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

- HG nr.52/2011pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

- art.51 lit.a C.mun. pentru suspendarea c.i.m.

Durata CCC expira la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.

Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si nu solicita acest lucru cel putin o luna, durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
MULTUMESC FOARTE MULT PENTRU RASPUNS! VA ROG SA-MI MAI SPUNETI, CA ANGAJATOR, CUM STIU DACA POATE REVENI MAMA CU O LUNA MAI DEVREME SAU NU
Mai exact ea va avea decizie de suspendare CIM. La revenirea din concediu se emite decizie de incetare a suspendarii. Sunt obligata sa stiu daca beneficiaza tatal de o luna sau iau de bun ce declara ea?
1. - Salariata face cerere pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.
- In acest interval ea poate oricand reveni la locul de munca si apoi reveni in CCC.

2. - Nu este problema angajatorului sa stie daca celalalt parinte indeplineste sau nu conditiile pentru a beneficia de CCC
- Este problema salariatei dvs.
Inainte de intrarea in CCC, salariata a depus cerere de acordare a CCC la care a atasat copia certificatului de nastere al copilului.
Vedeti care este data nasterii si durata pentru care a opta salariata in cauza. In acest sens:
- daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si nu solicita acest lucru cel putin o luna, durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.
Calcul se face inapoi incepand cu data nasterii copilui.

- daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.

Nu sunteti obligata sa stiti daca tatal indeplineste sau nu conditiile de acordare a indemnizatiei respective, dar puteti intreba salariata in cauza.

La revenirea din CCC se va emite decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii in baza aceluiasi c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Va rog sa-mi oferiti si mie detalii despre dreptul la concediu pentru crestere copil pana la varsta de doi ani, respectiv mama beneficiaza ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal AlexaAlina AlexaAlina Buna ziua ! Amsieu o nelamurire cu concediul postnatal. Ce se intampla daca nu imi raman 42 de zile din cele 126 alocate concediului prenatal/postnatal dupa ... (vezi toată discuția)
Incetare primire indemnizatie crestere copil hudulineugenia hudulineugenia buna ziua! in data de 24 dec 2015 nepotul meu implineste 2 ani, cu cat timp inainte trebuie sa mearga mama sa anunte la primarie incetarea primirii ... (vezi toată discuția)