va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care reglementeaza concediul pentru ingrijirea copilului. De asemenea as vrea sa stiu daca beneficiaza mama beneficiaza de 2 ani concediu ingrijire copil sau pana cand copilul implineste 2 ani
(adica: s-a nascut copilul pe 7 aprilie 2015, mama a beneficiat de concediu postnatal abia apoi a facut cerere de ingrijire copil. V-a beneficia de concediu pana o sa implineasca copilul 2 ani sau dupa ce a terminat concediul postnatal inca 2 ani ? De ultima luna beneficiaza tot mama sau nu mai primeste indemnizatie pt. ca trebuie sa primeasca tatal?
Baza legala este:
- OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
- HG nr.52/2011pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
- art.51 lit.a C.mun. pentru suspendarea c.i.m.
Durata CCC expira la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.
Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si nu solicita acest lucru cel putin o luna, durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.
Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.
MULTUMESC FOARTE MULT PENTRU RASPUNS! VA ROG SA-MI MAI SPUNETI, CA ANGAJATOR, CUM STIU DACA POATE REVENI MAMA CU O LUNA MAI DEVREME SAU NU
Mai exact ea va avea decizie de suspendare CIM. La revenirea din concediu se emite decizie de incetare a suspendarii. Sunt obligata sa stiu daca beneficiaza tatal de o luna sau iau de bun ce declara ea?
1. - Salariata face cerere pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.
- In acest interval ea poate oricand reveni la locul de munca si apoi reveni in CCC.
2. - Nu este problema angajatorului sa stie daca celalalt parinte indeplineste sau nu conditiile pentru a beneficia de CCC
- Este problema salariatei dvs.
Inainte de intrarea in CCC, salariata a depus cerere de acordare a CCC la care a atasat copia certificatului de nastere al copilului.
Vedeti care este data nasterii si durata pentru care a opta salariata in cauza. In acest sens:
- daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si nu solicita acest lucru cel putin o luna, durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.
Calcul se face inapoi incepand cu data nasterii copilui.
- daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC, durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.
Nu sunteti obligata sa stiti daca tatal indeplineste sau nu conditiile de acordare a indemnizatiei respective, dar puteti intreba salariata in cauza.
La revenirea din CCC se va emite decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii in baza aceluiasi c.i.m.
Concediu postnatal
AlexaAlina
Buna ziua ! Amsieu o nelamurire cu concediul postnatal. Ce se intampla daca nu imi raman 42 de zile din cele 126 alocate concediului prenatal/postnatal dupa ... (vezi toată discuția)