avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna seara si la multi ani la toata lumea buna! Am si eu o intrebare va rog... Daca am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni,am convenit cu angajatorul sa respectam contractul,dar angajatorul nu a respectat clauzele,adica m-a intarziat cu plata salariului 15 zile,ultima luna 24 de zile... Vreau sa demisionez fara preaviz dar angajatorul ma ameninta cu un proces,vezi Doamne ca nu am respectat clauzele contractuale si deteriorez "imaginea" firmei..... Are dreptate angajatorul? Sau are doar tupeu!?..... Pot demisiona fara vreo prb.?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:37, 2 Ianuarie 2015
poti demisiona motivand in demisie ca nu si-a respectat el ca angajator obligatia de a platit salariul la data prevazuta in contract.
Puteti demisiona fara preaviz invocand faptul ca angajatorul nu a respectat prevederile contractuale.

Instanta nu mai reprezinta un "bau-bau" , cu atat mai mult cu cat este in culpa.
Aveti CIM-ul in care scrie clar data platii salarilui si aveti si dovada efectuarii acesteia.

Demisia este un act unilateral de vointa si nu trebuie motivata.
1. - In notificarea de demisie puteti invoca art.81(8) din Codul muncii:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Demisia nu se aproba de catre angajator, acesta luand numai la cunostinta de decizia dvs. va inregistra notificarea dvs. si va proceda la incetarea contractului individual de munca.

3. Model de notificare de demisie:


Catre,
S.C. _________________


Domnule Administrator (Director),



Subsemnatul(a) _____ angajat(a) in functia/meseria ____________
la sectia/atelierul/biroul _______ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, incepand cu data de ______ conf. art. 81 (8) din Codul muncii deoarece nu ati respectat clauzele din contractul individual de munca privind plata salariului la termen.

Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!

Data ____ Semnatura _________


Nu aveti cum sa invocati art.81 alin.8 C.mun.

Plata cu intarziere a salariului nu constituie motiv de a demisiona fara preaviz.

Regula in materie este incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca(art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)
Buna seara inca o data! Lamuriti-ma va rog,cum pot demisiona fara a-mi provoca probleme ptr MINE!! Recapitulez: Contractul l-am semnat in Romania cu aceasta firma de recrutare forta de munca! Am fost detasat in comunitatea EUROPEANA sa-mi exercit profesia.... Acolo,m-i s a livrat salariul cu o intarziere de 15 zile!! Nu am SEMNAT nici un STAT de PLATA,nimik! Am vrut sa demisionez,dar am fost asigurat ca nu se va mai intampla!! Urmatoarea luna,am fost intarziat cu plata salariului 24 zile!!! Repet,eram in UE!! Culmea,m-i s-a oprit ABUZIV o suma de bani din salariu!!NEJUSTIFICAT!! M-i s-a spus ca am plecat cu trei zile mai devreme! Se pleca pe 20 decembrie si eu am plecat pe 17 decembrie!! Intr-un cuvant,nu am respectat clauzele contractuale.....! Precizez ca mai am de luat f.multi bani pe lunile Noiembrie si Decembrie!! Intrebarea mea este... Pot demisiona prin vreun articol care sa ma favorizeze? Intr-un cuvant,sunt obligat de angajator sa muncesc pe datorie:-) ? Ma tot ameninta cu un proces precum ca am incalcat clauzele din contract si i-am "stricat"imaginea.... Eu vreau sa merg mai departe cu acesti oameni "corecti".... Spuneti-mi va rog,cum imi pot da demisia sa fie cat mai bine ptr. MINE!!

Alte discuții în legătură

Nerespectare preaviz dupa demisie Madalinaioana11 Madalinaioana11 Buna ziua, Mi-am dat demisia pe data de 1 a lunii si au refuzat propunerea de a pleca in 10 zile de preaviz. Ma obliga contractual la 20 zile. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa demisionez Mati1972 Mati1972 Buna seara...va rog sa ma ajutati...lucrez de 7 luni la aceeasi firma iar ieri mi sa spus sa imi scriu demisia deoarece fiica mea care lucreaza in acelasi loc ... (vezi toată discuția)
Contract adriandany adriandany buna ziua lucrez la o firma de paza si securitate .. ei nu si au respectat contractul individual de munca . nau dat salarile se poate trimite o notificare ... (vezi toată discuția)