avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare preaviz dupa demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare preaviz dupa demisie

Buna ziua,
Mi-am dat demisia pe data de 1 a lunii si au refuzat propunerea de a pleca in 10 zile de preaviz. Ma obliga contractual la 20 zile. Mi-au spus ca prin demisie se anuleaza comisioanele si bonusurile castigate luna anterioara. Pot face asta daca luna s-a incheiat? Daca nu ma prezint in preaviz in afara de desfacerea contractului ce nai pot face? Mentionez ca nici ei nu si-au respectat contractul, in mai multe luni au intarziat cu plata salariului, ore suplimentare neplatite.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 4 August 2017
Daca angajatorul nu si-a respectat una din obligatiile prevazute in CIM, aveati dreptul de a demisiona fara preaviz. Pe perioada preavizului, salariatul are toate drepturile si obligatiile prevazute in CIM.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. Plata cu intarziere a salariului nu constituie motiv de a demisiona fara preaviz.

Art.166 C.mun.
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere demisie - fara preaviz dar cu acordul angajatorului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Sunt angajata la o firma si doresc sa-mi dau demisia fara preaviz dar cu acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul va dori sa stau in ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz b_etelka b_etelka Buna ziua!As dori sa aflu daca planuiesc doresc sa demisionez,pot demisiona daca ultima luna vreau sa fie concediu fara salar si in aceeasi luna imi dau ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca ordonanta militara Denisa260396 Denisa260396 Bună seara, în condițiile Ordonanței 8 art.10 se poate desface contractul de muncă prin acordul părților sau demisie fără preaviz cu acordul ... (vezi toată discuția)