avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura de la agentie turism
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura de la agentie turism

Buna ziua,
Nu m-am mai confruntat cu asa ceva si nu stiu cum se inregistreaza in contabilitate:
A fost cumparat bilet de vacanta care include si costul avionului de la o agentie de turism, s-a eliberat o factura in euro dar mai jos este mentionata si suma in lei, cu tva inclus.
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune ce inregistrari se fac in contabilitate avand in vedere ca este in euro desi se mentioneaza si contravaloarea in lei si are si tva inclus.
Eu nu mai deduc tva-ul? Daca da, cum il deduc si care ar fi cerintele legale care reglementeaza acest lucru?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 11:21, 8 Iunie 2009
decontarea furnizorului de bilete de avion sau autocar se inregistreaza
628=401
decontarea furnizorului de bilete de avion sau autocar se inregistreaza pe curse
interne
%=401
628
4426
Referitor la turism , in factura de la client se scrie TVA inclusa.Nu se calculeaza niciodata TVAul la factura

Baza legala se gaseste in codul fiscal+normele-regimul special pentru agentiile de turism

Art. 1521. - (1) În sensul aplicării prezentului articol, prin agenţie de turism se înţelege orice persoană care în nume propriu sau în calitate de agent, intermediază, oferă informaţii sau se angajează să furnizeze persoanelor care călătoresc individual sau în grup, servicii de călătorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeţi, cămine, locuinţe de vacanţă şi alte spaţii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate şi alte servicii turistice. Agenţiile de turism includ şi touroperatorii.
(2) În cazul în care o agenţie de turism acţionează în nume propriu în beneficiul direct al călătorului şi utilizează livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate de alte persoane, toate operaţiunile realizate de agenţia de turism în legătură cu călătoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agenţie în beneficiul călătorului.
(3) Serviciul unic prevăzut la alin. (2) are locul prestării în România, dacă agenţia de turism este stabilită sau are un sediu fix în România şi serviciul este prestat prin sediul din România.
(4) Baza de impozitare a serviciului unic prevăzut la alin. (2) este constituită din marja de profit, exclusiv taxa, care se determină ca diferenţă între suma totală care va fi plătită de călător, fără taxă, şi costurile agenţiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii în beneficiul direct al călătorului, în cazul în care aceste livrări şi prestări sunt realizate de alte persoane impozabile.
(5) În cazul în care livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în beneficiul direct al clientului sunt realizate în afara Comunităţii, serviciul unic al agenţiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar şi este scutit de taxă. În cazul în care livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în beneficiul direct al clientului sunt realizate atât în interiorul, cât şi în afara Comunităţii, se consideră ca fiind scutită de taxă numai partea serviciului unic prestat de agenţia de turism aferentă operaţiunilor realizate în afara Comunităţii.
(6) Fără să contravină prevederilor art. 145 alin. (2), agenţia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii în beneficiul direct al călătorului şi utilizate de agenţia de turism pentru furnizarea serviciului unic prevăzut la alin. (2).
(7) Agenţia de turism poate opta şi pentru aplicarea regimului normal de taxă pentru operaţiunile prevăzute la alin. (2), cu următoarele excepţii, pentru care este obligatorie taxarea în regim special:
a) când călătorul este o persoană fizică;
b) în situaţia în care serviciile de călătorie cuprind şi componente pentru care locul operaţiunii se consideră ca fiind în afara României.
(8) Agenţia de turism trebuie să ţină, în plus faţă de evidenţele care trebuie ţinute conform prezentului titlu, orice alte evidenţe necesare pentru stabilirea taxei datorate conform prezentului articol.
(9) Agenţiile de turism nu au dreptul să înscrie taxa în mod distinct în facturi sau în alte documente legale care se transmit călătorului, pentru serviciile unice cărora li se aplică regimul special, în acest caz înscriindu-se distinct în documente menţiunea «TVA inclusă».
(10) Atunci când agenţia de turism efectuează atât operaţiuni supuse regimului normal de taxare, cât şi operaţiuni supuse regimului special, aceasta trebuie să păstreze evidenţe contabile separate pentru fiecare tip de operaţiune în parte.

Ordonanţă de urgenţă nr. 106 din 04/10/2007- intra in vigoare de la 01.01.2008
60. La articolul 1521, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
"(11) Regimul special prevăzut de prezentul articol nu se aplică pentru agenţiile de turism care acţionează în calitate de intermediar şi pentru care sunt aplicabile prevederile art. 137 alin. (3) lit. e) în ceea ce priveşte baza de impozitare."

Norme metodologice:
63. (1) În sensul art. 1521 din Codul fiscal, călătorul poate fi o persoană impozabilă, o persoană juridică neimpozabilă şi orice altă persoană neimpozabilă.
(2) Regimul special stabilit prin art. 1521 din Codul fiscal, nu se aplică în cazul în care clientul agenţiei de turism este o altă agenţie de turism stabilită în România.
Modificare HG.213/28.02.2007 :
5. Alineatul (2) al punctului 63 se abrogă.

(3) Regimul special nu se aplică pentru serviciile prestate de agenţia de turism cu mijloace proprii.
(4) În sensul art. 1521 alin. (4) din Codul fiscal, următorii termeni se definesc astfel:
a) suma totală ce va fi plătită de călător reprezintă tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care va fi obţinută de agenţia de turism din partea călătorului sau de la un terţ pentru serviciul unic, inclusiv subvenţiile direct legate de acest serviciu, impozitele, taxele, cheltuielile accesorii cum ar fi comisioanele şi cheltuielile de asigurare, dar fără a cuprinde sumele prevăzute la art. 137 alin. (3) din Codul fiscal;
b) costurile agenţiei de turism pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii în beneficiul direct al călătorului reprezintă preţul, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, facturat de furnizorii operaţiunilor specifice, precum servicii de transport, hoteliere, catering şi alte cheltuieli precum asigurarea mijloacelor de transport utilizate, taxe pentru viză, diurnă şi cazarea pentru şofer, taxele de drum, taxe de parcare, combustibilul, cu excepţia cheltuielilor generale ale agenţiei de turism care sunt incluse în costul serviciului unic.
(5) Pentru a stabili valoarea taxei colectate pentru serviciile unice efectuate într-o perioadă fiscală, agenţiile de turism vor ţine jurnale de vânzări sau, după caz, borderouri de încasări, în care se înregistrează numai totalul de pe documentul de vânzare care include taxa. Aceste jurnale, respectiv borderouri, se vor ţine separat de operaţiunile pentru care se aplică regimul normal de taxare. De asemenea, agenţiile de turism vor ţine jurnale de cumpărări separate în care se vor evidenţia achiziţiile de bunuri şi/sau servicii cuprinse în costurile serviciului unic. Baza de impozitare şi valoarea taxei colectată pentru serviciile unice prestate într-o perioadă fiscală vor fi stabilite în baza calculelor efectuate pentru toate operaţiunile supuse regimului special de taxare în perioada fiscală respectivă şi evidenţiate corespunzător în decontul de taxă. La determinarea bazei impozabile nu vor fi luate în considerare sumele încasate în avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente şi de asemenea nu pot fi scăzute cheltuielile aferente unor livrări de bunuri sau prestări de servicii care nu au fost vândute către client.
(6) În sensul art. 152 alin. (7) coroborat cu art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, atunci când agenţia de turism aplică regimul normal de taxare va refactura fiecare componentă a serviciului unic la cota taxei corespunzătoare fiecărei componente în parte. În plus, baza de impozitare a fiecărei componente facturate în regim normal de taxă va cuprinde şi marja de profit a agenţiei de turism.
Va multumesc foarte mult!
Sa inteleg ca eu fac numai inreg. 628=401 si evident 401=5311.
Daca sunteti amabila in continuare imi puteti spune care sunt inreg conform decontului de deplasare externa aceasta facandu-se in Turcia( interes serviciu):D ?
Din cate stiu se aplica un procent anume pt cheltuieli suplimentare?
Multumesc!
Diurna in valuta se acorda astfel: Pentru fractiuni de timp care nu insumeaza 24 ore, diurna se acorda:
50% din cuantumul diurnei pentru o zi pana la 12 ore;
100% Pentru perioda care depaseste 12 ore.
Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avndu-se in vedere:
momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara;
momentrul trecerii cu trenul sau mijloace auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Si bineinteles si acel 2.5* in cazul in care ai profit (ct.121 + 117)
treceti toate cheltuielile prin 542 si apoi inchideti 542 prin banca sau casa.
La ce va referiti la procebtul pt cheltuieli suplimentare?...la cheltuieli neprevazute ?...50% ?...dar trebuie o declaratie pe proprie raspundere cu privire la aceste cheltuieli.
Diurna, este a salariatului care pleaca in deplasare si face ce vrea cu ea, mananca, se plimba...etc. Daca ii ajunge bine daca nu treaba lui. Se poate da 2,5 x diurna legala daca ai profit.
Cheltuielile de cazare, transport, se deconteaza separat cu factura, bilete de avion, tren, etc.
Masa nu se deconteaza (chiar daca vine cu chitante) deoarece are diurna. Se deconteaza insa de obicei micul dejun deoarece majoritatea hotelurilor de afara au in pret inclus micul dejun.
Va multumesc pt explicatii.
Dar cat este diurna pt 1 zi in strainatate?
HOTÃRÂRE nr.1.162 din 23 iulie 2004
pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar
Aici veti gasi raspunsul la intrebarea Dmv.
Diurna se da in functie de zona .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare rodica53 rodica53 Firma de turism....daca ma poate ajuta cineva..in ce situatii se elibereaza facturi cu tva????biletele de avion si biletele ptr sejur in romania sunt ... (vezi toată discuția)
Tva-operatiuni neimpozabile roxanag roxanag O agentie de turism din Romania vinde ofera pachete turistice( pentru a vizita Romania),catre persoane juridice din UE.Este acesta operatiune neimpozabila ... (vezi toată discuția)
Tva agentii de turism roxanastefu roxanastefu Buna ziua , am si eu o nelamurire am primit o ff de la un fz de pachete turistice si aceasta ff cuprinde si tva , il deduc sau nu? Multumesc (vezi toată discuția)