avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS si CASS activitati independente (limite, scutiri)
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS si CASS activitati independente (limite, scutiri)

Buna seara,

Pentru activitati independente (profesii liberale), as avea nevoie, din practica, de cateva clarificari/confirmari privind CAS si CASS datorate, in ce priveste plafonul minim si scutiri (aspecte nespecificate direct in ghidurile fiscale anaf, sau neintelese):
1. CAS (pensii):
- baza lunara de calcul (venitul declarat), pt un venit lunar realizat mai mic decat plafonul minim (35%*salariul mediu brut), este acest plafon minim (804 pt anul 2014)?
- asadar acest venit lunar declarat in d600 pentru pensii poate diferi de venitul estimat/realizat (raportat la 12 luni) declarat in d220/200?
- scutirea de plata/declararea CAS pt venit realizat (sistem real) sub plafonul minim este valabila doar pentru anul urmator, nu si pentru anul curent (primul an de activitate, de ex.)? Dar scutirea pt venitul ramas (total venit realizat - cheltuieli cu venitul, raportat la 12 luni) sub plafonul minim, si pt care nu se precizeaza ca ar fi pt anul urmator, nu se refera si la sistemul real?
- pt scutirea de la plata/declararea CAS pentru faptul ca liber profesionistul obtine venituri si in calitate de angajat (indiferent de norma de timp?) in acelasi timp, cum se procedeaza? D600 nu se poate depune cu venit declarat 0, iar daca nu se depune, agentia fiscala stabileste din oficiu baza lunara =plafonul minim...

2. CASS (sanatate):
- care baza de calcul nu poate fi mai mica decat plafonul minim (salariul minim brut, 900 pt 2014): baza lunara (diferenta Venituri-cheltuieli/12 luni, exclus cheltuieli contributii), sau baza anuala (obligatii anuale)?
- "La determinarea venitului anual bază de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale" inseamna ca, daca diferenta venituri-cheltuieli=0 (chelt.>venituri) inseamna ca baza de calcul e venitul brut??
- in situatia in care venitul lunar din activitati independente NU este singurul venit pt care se calculeaza CASS si este sub plafonul minim, baza lunara de calcul este acest venit realizat, sau tot plafonul minim (salariul minim), ca si in cazul in care ar fi fost singurul venit?

3. De exemplu, pt un venit lunar realizat din activitate independenta, primul an de activitate (profesie liberala, sistem real) de 150 lei, care ar fi contributiile lunare de platit? Impozitul pe venit se calculeaza dupa scaderea acestor contributii din venitul realizat?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2015
dona77, utilizator

Alte discuții în legătură

Depun d600? moonprincess moonprincess Buna ziua, Stiu ca am obligatia, in calitate de PFA, de a depune D600 pana la sfarsitul acestei luni. Am totusi o nelamurire. Din diverse surse inteleg fie ... (vezi toată discuția)
Unde platesc? cat platesc? iulian_ctc iulian_ctc am un mic atelier de croitorie 10 mp unde de 2 ani fac diferite retusuri sant inregistrat ca si pfa in sistem real.din ianuarie 2016 stiu ca mai am ceva de ... (vezi toată discuția)
Plafonare cass Ioana Cornescu Ioana Cornescu Noul Cod fiscal a plafonat suma (anuala/lunara) la care se calculeaza cota de 5,5% datorata cu titlu de CASS? Am citit la un moment dat ceva in acest sens, ... (vezi toată discuția)