avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Depun D600?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Depun D600?

Buna ziua,

Stiu ca am obligatia, in calitate de PFA, de a depune D600 pana la sfarsitul acestei luni. Am totusi o nelamurire. Din diverse surse inteleg fie ca aceasta obligatie imi revine doar daca venitul lunar estimat depaseste salariul minim (ceea ce nu este cazul) fie ca declaratie se depune oricum si contributia se va calcula automat pt salariul minim. Intrebarea mea este depun sau nu declaratia?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: moonprincess , utilizator 11:26, 24 Ianuarie 2016
Daca din d220 pe care o veti depune in ianuarie 2016 sau din d200 pentru anul 2015 rezulta un venit (venit brut - cheltuieli) sub plafonul anual de 938 lei x 12 luni, nu va trebui sa depuneti in ianuarie d600 si nici sa platiti in timpul anului 2016 contributie anticipata la pensie.
Va redau din codul fiscal art. 148 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate.
......
(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declaraţiei privind venitul realizat, şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
.....
(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alin. (5) şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.
Multumesc pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde platesc? cat platesc? iulian_ctc iulian_ctc am un mic atelier de croitorie 10 mp unde de 2 ani fac diferite retusuri sant inregistrat ca si pfa in sistem real.din ianuarie 2016 stiu ca mai am ceva de ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 anul 2016 mihaelagabrielaman2016 mihaelagabrielaman2016 Buna ziua!La multi ani! va rog respectuos sa-mi spuneti daca in cazul in care o PFA,II inregistreaza pierdere in anul 2015,depune declaratia 600 in anul ... (vezi toată discuția)
Declarati anaf chiricaclaudia chiricaclaudia Buna seara. Ce declaratii trebuie sa depun pe 2017 la ANAF pentru intreprindere individuala si pana cand.multumesc (vezi toată discuția)