Potrivit Legii nr.95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.
Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei), iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 53,6 lei pe luna.
Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse
Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
Asadar, pentru a avea parte de același tratament ca o persoană care lucrează cu contract de muncă,va trebui sa cotizati la stat în mod independent, în fiecare lună. Costul unei asigurări de sănătate este de 5,5% din salariul minim pe economie, pe lună.
De asemenea, o persoană care nu a avut niciun venit în ultimii 5 ani va trebui să achite această sumă pentru 6 luni, iar ulterior să cotizeze lunar suma de 5,5% din salariul minim pe economie. În momentul în care a achitat suma „preliminară”, cetățeanul trebuie să ducă dovada plății la sediul Casei de Asigurari de Sanatate, unde i se va întocmi un contract de asigurare de sănătate și, la cerere, un card internațional de sănătate.