avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Batran aruncat de copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Batran aruncat de copii

Buna ziua , ma gasesc in urmatoarea situatie :

Bunicul mi-a murit in 1993 . Bunica a supravietuit pana astazi . Ea are 4 copii . 2 baieti si 2 fete . 1 baiat a murit recent . Bunica nu mai poate merge , are 84 de ani si are nevoie de ajutor 24 h din 24 h este imobilizata la pat . Practic este ca un bebelus. Initial fata cea mare a dus-o in spital probabil cu gandul sa o abandoneze de craciun . Mama (fata cea mica ) s-a oferit sa o tina la ea . De atunci Fata cea mare si Fratele cel mare care mai sunt in viata nu mai vor sa auda de ea . Nu ii mai intereseaza . Ii pot trage in judecata sa plateasca o suma lunara pentru intretinerea bunicii ? Pentru ca bunica are nevoie de tratament lunar care costa cam 10 milioane pe care noi nu ni-l putem permite singuri . Cum pot fi trasi la raspundere cei doi frati care acum se ascund si se comporta de nu ne mai cunosc ?
Mentionez ca fratele cel mare si fata cea mare au pensii destul de frumusele din care ar putea sa plateasca parte din medicatia bunicii . Ingrijirea o facem noi dar medicatia ne este imposibil sa o platim complet.

Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
im0rtel, utilizator
Cel mai recent răspuns: arlandh , utilizator 06:35, 7 Ianuarie 2015
Este situatie delicata,care daca nu se poate solutiona prin simpla si umana intelegere intre fii si fiice,prtea interesata=dvs puteti initial sesiza serviciu/directia de protectie a batranilor,cu scopul internarii in unitate specializata
Exista internate,unitati medicale speciale pentru preluarea si ingrijirea persoanelor in etate,
puteti sa imi detaliati pas cu pas cum sa fac sa o internez in azil avand in vedere ca ea are rude de gradul 1 inca in viata ? legal stiam ca nu se poate.. ati fost intr-o asemenea situatie ?

uitati ce stiu eu despre internare azil :

Ce acte sunt necesare

- cerere
- copie dupa certificatul de nastere
- copie dupa buletinul de identitate si dupa certificatul de casatorie
- certificatul de deces al sotului/sotiei (dupa caz)
- hotararea de divort (dupa caz)

- talonul de pensie
- analize medicale (HIV, radiografie pulmonara, RBV etc.)
- adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca solicitantul nu sufera de boli transmisibile

- recomandare medicala din care sa reiasa institutia indicata conform gradului de handicap constatat de Comisia de expertiza medicala
- declaratie pe propria raspundere de unde sa reiasa ca batranul nu are rude de gradul intai sau intretinatori legali.

Daca persoana in varsta care solicita internarea intr-un camin de batrani are intretinatori legali, acestia trebuie sa mearga la notariat pentru a declara motivul pentru care nu pot asigura ingrijirea acesteia.
Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
im0rtel, utilizator
In unele orase mari ( de exemplu Bucuresti, Brasov ) exista centre de ingrijire batrini care in schimbul unei taxe lunare consistenta ( 1860 - 2400lei ) , in limita locurilor disponibile au grija de batrini care nu se pot ingriji singuri.De asemenea se poate obtine indemnizatie de asistent social.Pentru mai multe informatii la Centrul de Informare al Cetatenilor din cadrul Primariei municipiului.De asemenea sint ONG -uri cu obiect de activitate in asistenta sociala de unde se pot obtine relatii si indrumari.Se poate deschide si o actiune in instanta pentru a fi obligati copiii la ai asigura intretinerea datorata dar trebuie in prealabil mediata aceasta problema.
Exista in fiecare primarie,serviciu specializat care asigura asistenta prin personal specializat a persoanelor bolnave sau in etate
Imi este imposibil sa cred ca, pentru parintii care-si abandoneaza copii sunt legi iar pentru COPII care nu-si mai recunosc parintii NU ? Va intreb pe dumneavoastra toti cei ce sunteti parinti,credeti ca aceasta lume asa trebuie sa fie ordonata?De ce noi parintii ne sacrificam o viata pentru ei pentru ca nu exista decit una (daca am avea mai multe vieti le-am da toate pentru ei )iar cind este vorba de datoria copiilor fata de parinti NIMENI NU STIE DE EXISTENTA UNEI LEGI .Sigur ca EXISTA cel putin in alte tari dezvoltate si cu adevarata democratie si respect fata de persoana prin care si copii sunt trasi la raspundere pentru aceasta lipsa de interes in intretinerea mamei .Informati-va mai bine ,acum suntem si noi asa zisi EUROPENI si legile noastre trebuie sa fie in concordanta cu LEGILE ADEVARATELOR STATE EUROPENE .Ce dureros !si mai ales cind toti cei care ar putea sa-si asume raspunderea dau din coate .

Alte discuții în legătură

Buna ziua! locuiesc in constanta si lângă casa mea locuiesc ... Ioan_Chris Ioan_Chris Buna ziua! Locuiesc in Constanta si lângă casa mea locuiesc doi bătrâni împreuna cu una din fiice, dar din partea tatălui. Fiica lor nu prea îi ... (vezi toată discuția)
Renta viagera ... ajutor Pisichela Pisichela Va cer sfatul pentru speta urmatoare. Mama mea are un frate, in urma cu ceva timp fratele mamei impreuna cu parintii lor au semnat un contract de ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Cine are obligatia de intretinere a unui batran internat intrun ayil, conform codului civil pana la ce grad (vezi toată discuția)