avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Vandalism in trafic, paratul se vrea parte vatamata.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Vandalism in trafic, paratul se vrea parte vatamata.

Buna ziua,

Am avut parte de un incident in trafic, desi am incercat sa evit o stare conflictuala, se pare ca nu am reusit. Norocul meu, este ca desi am avut parte de un incident in care mi-a fost dat sa intru in contact cu persoane antisociale, tot in acel moment a existat si un martor cu un comportament pro-social pronuntat, in sensul ca de fiecare data cand am avut nevoie de el s-a prezentat cu consecventa si promptitudine (de 3 ori pana acum, asigurandu-ma ca o v-a face de cate ori este nevoie). Acest martor este soferul care se afla in spatele meu in coloana, si care avea si o camera de filmat in functiune, intocmai pentru astfel de incidente.

Incidentul a avut loc astfel:

Ziua 1
(exista clip video cu filmare incepand de la acest moment)
Eram cu prietena mea in masina si ma aflam la volan. La un moment dat am iesit de pe un drum principal dintr-o comuna pe un drum secundar. Exact in acel moment, imediat dupa ce am intrat pe drumul secundar, in fata mea si-a inceput angajarea in trafic cu o viteza de aprox 5 - max 10 km/ ora un ansamblu de autovehicule format din automobil + remorca cu o singura osie. In remorca era pamant si 2 adolescenti care erau transportati sezand pe o parte si pe alta a marginilor remorcii. Mi-am exprimat intentia de depasire prin lumina de semnalizare, cat si o postura de deplasare foarte apropiata de axul drumului pe directia de mers. Dupa parcurgerea a aproximativ 100 m de drum, perioada in care conducatorul auto nu a dat semne ca ma va lasa sa-l depasesc (ba dimpotriva, cred ca depasea toate gropile in carosabil ca sa nu-mi permita sa-l depasesc, ipoteza zic eu confirmata ulterior) am incercat sa-l depasesc cand s-a ivit oportunitatea. Din pacate urma o curba, iar din sens opus a aparut un alt automobil, motiv pentru care am fost nevoit sa abandonez depasirea. Tin sa precizez ca in momentul in care a aparut automobilul din sens opus, soferul automobilului remorcii a efectuat si o intoarcere la stanga a automobilului pe care-l conducea, pentru a-mi bloca orice posibilitate de a-l putea depasi si continua drumul.
Inca din momentul in care m-am angajat in depasire, unul din adolescentii din remorca a inceput sa profereze injurii, ridicandu-se in picioare in remorca tinand in maini bulgari de pamant din incarcatura pe care o transportau, afisand o postura amenintatoare care prevestea iminenta escaladarii conflictului.
In acel moment, sesizand volatilitatea situatiei, am inceput sa ma deplasez in marsarier, cu gandul de a intoarce si a lasa in urma acest episod de care nu aveam nevoie. Soferul automobilului cu remorca s-a dat jos din masina impreuna cu pasagerul din partea dreapta, si au inceput sa se deplaseze catre noi afisand aceeasi postura amenintatoare.
(clipul video nu mai surprinde imagini relevante din acest moment, planul actiunii mutandu-se in spate, respectiv in afara razei de filmare)

Unul dintre adolescentii din remorca a inceput sa arunce cu bulgari de pamant in automobilul pe care-l conduceam in marsarier, iar deplasandu-se, atat el cat si soferul si pasagerul masinii care tracta remorca ajunsesera langa masina noastra proferand injurii.
In acel moment, din pacate, prietena mea a deschis geamul pentru a le spune ca o sa cheme politia daca nu se linistesc. Din pacate ea nu a sesizat volatilitatea situației, si probabil nu are experienta mea… care stiind cum sta treaba inca dadeam cu spatele pentru a iesi din zona de conflict si a proteja integritatea masinii in principiu. In momentul in care a deschis geamul si a inceput sa vorbeasca, evident, a generat o reactie violenta din partea acestor indivizi, care au inceput sa loveasca cu pumnii si picioarele masina. Reactia extrem de violenta si loviturile cu pumnii in geamul intredeschis de pe partea pasagerului m-au facut sa-mi schimb prioritatile din conservarea integritatii masinii in conservarea integrității corporale a pasagerului (prietenei mele) si a mea. In acel moment am accelerat si m-am deplasat in fata cu automobilul aproximativ 5 maxim 10 metri. Soferul automobilului cu remorca, dupa ce daduse cateva picioare in bara fata a masinii pe care o conduceam, se indrepta deja catre automobilul lui, pe care-l lasase cu partea din fata pe sensul opus de mers (pentru a ma bloca) si cu usa larg deschisa. In momentul in care eu am accelerat, m-am dus in fata si m-am oprit la 2-3 m de el, a interpretat ca un semn de agresiune aceasta miscare, si, intr-un nou acces de furie, a sarit efectiv cu talpa bocancului inainte, aplicand o lovitura masinii pe care o conduceam, pe bara fata, exact la imbinarea acesteia cu capota. Lovitura a spart bara, si in acel moment grila radiatorului a cazut. Pasagerul fata al masinii ce tracta remorca a luat grila masinii mele de pe jos si a izbit-o de pamant, provocandu-i asfel o dauna totala.
Dupa aceea acestia s-au deplasat inapoi la ansablul pe care-l ocupau, si si-au continuat drumul.

Ne-am oprit pe dreapta si am sunat la politie. In urma indicatiilor noastre, politia a ajuns in 10 minute, a trecut pe langa noi si pentru a nu pierde timp si-au continuat drumul pentru a identifica faptasii conform indicatiilor privind descrierea automobilului/ remorcii si a sensului in care acestia se deplasau.

Mi-era ca nu o sa-i gaseasca, dar surpriza, erau la doar vreo 500 metri mai incolo, dupa curba. Terminasera de descarcat remorca cu pamant.

Individul de 46 de ani care conducea automobilul, si care mi-a provocat si cea mai mare dauna, nu recunostea nici in ruptul capului ce a facut, si pretindea ca eu l-am lovit pe el. Ajunsi la politie, acesta incerca sa ma intimideze, cu amenintari voalate. Iesiri care i-au atras atat lui cat si unuia din adolescenți amenzi… cel putin la nivel verbal din partea politistilor, pentru ca nu am verificat aplicarea efectiva a acestor amenzi.

Dam declaratii, martorul vine, da declaratie, prezinta clipul video… e clar ce s-a intamplat. Cel putin aceasta este impresia pe care mi-o lasa toti politistii implicati in acel moment.

Ne mai calmam un pic, si la sugestia politistilor incerc sa inchei amiabil acest incident, cerandu-i soferului in culpa 1.000 Ron pentru a-mi repara masina si a da uitarii acest incident. Omul recalcitrant, ingamfat, indolent, insolent, etc… conchide astfel „Sa vad eu cum scoti banii de la mine.”. Asta in conditiile in care in repetate randuri am facut apel la ratiunea lui, desi el imi tot indruga treburi cum ca este recuperator de creante si ca nu stiu ce ruda este mare avocat pe nu stiu unde (incerca sa ma intimideze in continuare).

Ziua 2
A doua zi. Sunt convocat la politie iar. Mi-e dat sa aflu ca soferul nostru antisocial si agresiv si-a scos certificat medico-legal la miez de noapte, si astfel a declansat un nou set de proceduri legale, in care eu sunt in culpa. Mergem cu politistii de la rutiera si criminalistica de aceasta data, la locul incidentului. Se fac fotografii… masuratori etc. Declaratii peste declaratii. Reusesc sa leg 2 vorbe cu adolescentii singuri fara soferul de 46 de ani, smeriti de aceasta data, probabil s-au inmuiat cand au vazut ca nu a trecut asa… cu una cu doua.
In sediul politiei soferul buclucas este tacut si linistit de data aceasta, in contrast cu ziua precedenta, afisand un aer de victima autentica. Era totusi evident ca dupa strangerea probelor si masuratori, cei de la rutiera si-au dat seama cum sta treaba (ca omul vrea se joace cu legea).

Intrebarile pe care le am, si cu care sper sa ma puteti ajuta:
1. Sunt probele video acceptate in instantele din Romania? Ma refer la inregistrarea martorului.
2. Ce sanse are acest individ sa ma scoata vinovat in incidentul rutier cu vatamare corporala pe care el il intreprinde impotriva mea? Mentionez ca la locul unde s-a intamplat incidentul nu era trecere de pietoni, si nici linie continua.
3. Unde ar fi punctele vulnerabile in care se poate musamaliza ceva? (Presupunand ca acest individ are cunostinte la politia rutiera din zona. Mai sus nu cred ca are… evaluandu-l vizual cat am avut „onoarea” sa interactionez cu el.)
4. Desi incidentul a avut loc in 8.11.2014 si a fost inregistrat tot atunci, eu am fost contactat astazi 4.01.2015 de politie cu privire la cazul meu, de daune. Mi se pare putin suspect ca nu s-a intamplat nimic intre timp, politistul m-a intrebat daca am reusit sa ne intelegem. Eu credeam ca este deja la procuratura. Sa-mi fac griji?
5. A doua zi, cand am fost chemat pentru masuratori de politia rutiera ca urmare a sesizarii facute de acest individ, un agent mi-a spus ca aceste cazuri pot fi fie comasate si trimise impreuna in instanta, fie trimise separat. Pe mine m-ar avantaja (cred, cel putin ca timp) judecarea lor concomitent. Este mai bine sa fie comasate sau nu?
6. Daca nu sunt comasate aceste 2 sesizari, este acesta un motiv de ingrijorare pentru mine?
7. Cum pot vedea ce exista la dosarul in care eu sunt parte vatamata, sau daca exista un dosar impotriva mea, ce urmeaza a fi trimis spre judecare?

Desi relatearea mea este onesta si corecta, avand martor si probe solide in acest sens, imi fac totusi griji avand in vedere povestile incredibile de prin presa, si anumite incidente ale unor cunoscuti in ce priveste justitia si dreptatea pe la noi. Incidentele lor au fost rutiere, si dreptatea a fost impartita intr-un mod paradoxal… probe surprinzatoarea ce au aparut in instanta, declaratii si procese verbale ale politiei rupte de realitate, etc.

Va multumesc frumos pentru orice raspuns, si pentru orice sfat pe care mi-l puteti da pentru a reusi sa nu am surprize neplacute.
Cu stima,
Liviu

Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
LiviuGabriel, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestare proces-verbal amenda depasire Mihai12345A Mihai12345A Am primit o amenda pentru efectuarea unei depasiri neregulamentare a unui vehicul prin incalcarea marcajului de linie continua. Manevra nu a fost efectuata pe ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procesului-verbal de contraventie, politia rutiera sterianaconst sterianaconst Acum o luna am fost lovita de catre o autoutilitara care a dat in marsarier, soferul a recunoscut initial, dar nu avea nici un document asupra lui. A insistat ... (vezi toată discuția)
Important! buna ziua. am o speta si as avea nevoie de o parere. in data ... Myunfairlady Myunfairlady Buna ziua. Am o speta si as avea nevoie de o parere. In data de 30.06 am fost implicata intr-un accident rutier. Eu ma deplasam dinspre localitatea X, urmand a ... (vezi toată discuția)