avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu medical

Buna ziua

Lucrez cu contract de munca cu norma intreaga (8 ore) pe perioada nedeterminata si, in plus, am si un contract de munca cu jumatate de norma (4 ore) pe perioada determinata (1 an), la alt angajator.

In aceasta perioada am un concediu medical pe o luna de zile.

Intrebari:
1) La care loc de munca duc concediul medical? La amandoua?
2) Pe perioada CM, cum figurez la cele 2 locuri de munca?
3) Cum sunt platit la cele 2 locuri de munca?
4) Pot figura in CM la primul loc de munca su ca lucrand la cel de-al doilea?
4) Alte informatii utile legate de subiect.

Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:16, 5 Ianuarie 2015
1. OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 33. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.

Asadar, toti angajatorii platesc indemnizatiile de incapacitate temporara de munca pentru salariatul care are cumul de functii .

Art. 36. -
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
....

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1

2. Pe durata concediului medical, c.i.m. este suspendat de drept , conform art.50 lit.b C.mun.

3. Concediul medical se plateste in functie de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical de catre medicul emitent.

4. Cred ca este o situatie care nu poate fi acceptata teoretic, la un loc de munca in concediu medical si la altul sa fiti prezent .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si doi angajatori rodicasuta53 rodicasuta53 Ptr o persoana care lucreaza cu contract de munca de 8 ore la stat si contract de munca de 4 ore la privat unde/cum se calculeaza concediul de maternitate??? ... (vezi toată discuția)
Am concediu medical, la care unitate il prezint? MOCANU DOINA MOCANU DOINA Buna ziua. In cazul in care, sunt angajata la doua firme si am concediu medical (cumul de functii) conf. Art. 35 din CM cum se procedeaza? La o societate ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal mariana radu mariana radu Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sunt angajata la doua firme, pe ambele cu norma de 4 ore. Eu sunt insarcinata acum in 5 luni jumatate. As dori sa stiu pentru ... (vezi toată discuția)