avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept la somaj dupa demisie.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept la somaj dupa demisie.

Buna seara.

Lucrez intr-o firma aflata acum in insolventa si am o vechime de 30 de ani neintrerupti. Daca imi dau demisia si plec imediat la o alta firma (cu contract full time) iar dupa 3 sau 6 luni sunt concediat de noua firma, mai am dreptul la somaj ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 5 Ianuarie 2015
In speta, raspunsul este afirmativ numai daca incetarea raportului de munca la urmatorul angajator se va face in baza unui articol care va da posibilitatea sa beneficiati de somaj .

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.).

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? popescucecilian popescucecilian mia desfacut contractul de munca cu articolul 61 litera a.am dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. Imi puteti spune va rog cum poate inceta un contract individual de munca, fara ca angajatul sa nu piarda dreptul la somaj. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Demisie ionelutza_27 ionelutza_27 Buna ziua, Vreau sa imi dau demisia din caza ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Nu am primit ... (vezi toată discuția)