avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CM initial 06 in continuare 01
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CM initial 06 in continuare 01

Buna ziua,
am tot citit in forum si nu m-am lamurit asa ca pun si eu o intrebare.

am un CM initial cod 06 cu 4 zile 02.12.2014 - 05.12.2014, pe care le platesc de la angajator.
CM-ul este in continuare din 06.12.2014 - 19.12.2014 cod 01 pe care nu stiu cum sa-l platesc, si anume:
- data de 06.12.2014 o platesc de la angajator si restul de 13 zile din FNUASS,
- sau CM-ul in continuare 14 zile il platesc integral din FNUASS?

Cel mai recent răspuns: CECILIA ENACHE , utilizator 10:33, 6 Ianuarie 2015
E corecta prima varianta: ziua de 06.12.2014 se plateste de catre angajator, iar restul zilelor de CM din FNUASS.

OUG nr. 158/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).
Multumesc,

deci voi plati 4 zile initial cu 100% si 1 zi in continuare cu 75% de la angajator, iar restul de 13 zile in continuare 75% din FNUASS.

comunicarea la CASMB in termen de 6 zile mai este valabila si cum se procedeaza? trimit un mail la ei, si pe ce adresa de mail? ma duc cu o adresa scrisa dupa ce model? sau cum?
nu gasesc decat cadrul legal care reglementeaza acest lucru, nu si modalitatea de comunicare.
si daca se depaseste termenul de 6 zile ce se intampla?
Pentru comunicarea CM ar fi mai bine sa va interesati la casa de sanatate de care apartineti.
Stiu ca unele case au renuntat la aceasta comunicare, altele solicita ca macar lunar sa se raporteze CM-urile.
Nu stiu sa se fi luat masuri impotriva celor care au depasit termenul de comunicare sau nu au transmis datele din CM-uri. Cel mult pot fi piedici la restituirea catre angajator a indemnizatiilor platite.
Inca o data multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical mirela1984 mirela1984 Buna ziua! Am doua concedii medicale aduse de un salariat si as dori sa-mi confirmati ca am procedat corect, atunci cand l-am inregistrat in saga. Primul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 06 DianaManuela DianaManuela \\"Certificatele medicale cu cod de indemnizatie 06 (urgenta) se deconteaza intotdeauna de FNUASS. Tot ce este pe urgenta....asistenta medicala, certificate ... (vezi toată discuția)
Concediu boala cod 06 IldikoB IldikoB Buna ziua, am o nelamurire : concediu boala initial cod 06 : 4 zile din care 2 lucratoare, concediu in continuare 7 zile . Nelamurirea este daca mai plateste ... (vezi toată discuția)