Aveti mai jos cazurile de revizuire, pentru a va face o idee. Va dati seama ca pentru a se vedea daca este sustenabila o astfel de cerere, trebuie o analiza serioasa a dosarului dvs.
ART. 453 c.p.p.
Cazurile de revizuire
(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:
a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;
b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;
c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;
e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;
f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
(2) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti penale definitive, exclusiv cu privire la latura civilă, poate fi cerută numai în faţa instanţei civile, potrivit Codului de procedură civilă.
#M2
(3) Cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi f) pot fi invocate ca motive de revizuire numai în favoarea persoanei condamnate sau a celei faţă de care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei.
(4) Cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) constituie motiv de revizuire dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de condamnare, de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei ori de încetare a procesului penal, iar cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b) - d) şi f) constituie motive de revizuire dacă au dus la pronunţarea unei hotărâri nelegale sau netemeinice.
#B
(5) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. e), toate hotărârile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.
Cu deosebit respect pentru calificarea/experienta Dv.
Cunosc prevederile legale ..., dar am totusi o intrebare, inainte de a va relata toata speta ...
Din punctul Dv. de vedere ( si bineinteles si legal, totodata) e normal ca principiul fundamental al procesului penal, cel al aflarii adevarului, sa fie "umbrit"/ exclus, de alte fapte contrare atributiilor de serviciu ale judecatorilor ???
In aceasta situatie ...daca nu se doreste sa se evidentieze ca judecatorii nu si-au facut atributiile de serviciu ( au fortat o condamnare numai ca sa justifice arestarea mea preventiva) ce solutii legale mai am ???
Va multumesc,
Prof. ing. Macea Ioan.
Incercati sa va orientati catre o plangere CEDO.
Pe revizuire daca nu va fi condamnat judecatorul nu cred ca aveti sanse.
Cu deosebit respect...
Prevederile art. 454 alin. (2), C. proc. pen., in ce situatii se aplica ???
Daca nu exizta o hotarare de condamnare nu ai nici o varianta ???
Trebuie sa existe o hotarare gresita.
Dar, nu doar prevederile indicate de dvs. sunt suficiente...