avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Despre rejudecare in procesul penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Despre rejudecare in procesul penal

Buna.In cazul in care este respinsa Contestatia in anulare a unei hotarari judecatoresti..,ce cale de atac a mai ramas..? banuiesc ca Revizuirea si ea poate fi pusa in aplicare de la data cand sa inceput executarea pedepsei sau ce termen are privind inaintarea cerererii de revizuire poate avea.Va multumesc.Gabriel
Cel mai recent răspuns: Suciu Camelia , Consilier juridic 23:58, 12 Iunie 2012
cititi in codul de procedura penala deoarece acolo veti gasi nu numai termenele ci si motivele pt care ati putea cere contestatia sau revizuirea ca altfel, degeaba le faceti
@Găbitzu1ro, depinde foarte mult despre care dintre motivele de revizuire vorbim , pentru că o cerere de revizuire poate fi admisă în principiu , doar pentru motivele prevăzute de art. 394 cod proc. pen. Dacă nu există un asemenea motiv, cererea nu va fi admisă.
Conform art. 398 , alin. 1, cererea de revizuire în favoarea condamnatuli se poate face oricând , chiar şi după executarea pedepsei.

Art. 394 Cod proc . penală:

Cazurile de revizuire

Revizuirea poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei;

b) un martor, un expert sau un interpret a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere;

c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals;

d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere;

e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia.

Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de achitare, de încetare a procesului penal ori de condamnare.

Cazurile de la lit. b), c) şi d) constituie motive de revizuire, dacă au dus la darea unei hotărâri nelegale sau netemeinice.

În cazul prevăzut de lit. e), toate hotărârile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Caile extraordinare de atac nu sunt precum cele ordinare. Va folositi de ele numai in situatia in care va aflati in vreunul dintre cazurile prevazute de contestatie in anulare sau de revizuire.
Buna seara,
Daca ati uzitat toate caile de atac ordinare, nu prea mai este vreo cale de atac, si nu prea se mai poate face ceva. Cele extraordinare, asa cum deja v-au precizat si v-au raspuns cei dinaintea mea, nu le puteti utiliza decat in anumite conditii. Dumneavoastra puteti incerca orice ati auzit la coltul strazi, dar de admis nu prea se vor admite, si nu cred ca odata ce ati ajuns in recurs ar mai fi ceva de facut. In procesul penal exista obligativitatea existentei unui aparator, chiar si din oficiu, iar daca acesta nu prea si-a facut treaba, nu cred a mai exista vreo cale de a rezolva problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva - alte cai de atac elenamuscalu elenamuscalu instanta de recurs hotaraste ca pronuntarea este definitiva.dosar penal.mai exista alte cai de atac ale hotararii? (vezi toată discuția)
Cai de atac la o sentinta penala definitiva tom55 tom55 As dori sa stiu caile de atac la o sentinta penala definitiva si unde sa le adresez va multumesc si scuze (vezi toată discuția)
Despre reviziurea in hotararea penala gabitzu1ro gabitzu1ro Buna. Intrebarea este .Sa procedat la Contestatia in anulare insa aceasta sa respins ca nefondat -definitiva.Ar mai fi o alta cale de (atac) in- Revizuirea ... (vezi toată discuția)