avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cai de atac la o sentinta penala definitiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cai de atac la o sentinta penala definitiva

As dori sa stiu caile de atac la o sentinta penala definitiva si unde sa le adresez

va multumesc si scuze
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:10, 8 Februarie 2012
Daca sentinta este definitiva inseamna ca nu mai poate fi atacata prin nicio cale de atac ordinara.
Mai exista doua cai extraordinare de atac, dar sunt strict limitate de lege cazurile, trebuie sa va incadrati intr-unul dintre cazurile enumerate mai jos.

Art. 386

Cazurile de contestaţie în anulare

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:

a) când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii;

b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare;

c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute în art. 10 alin. 1 lit. f)–i1), cu privire la care existau probe în dosar;

d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

e) când, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385 14 alin. 11 ori art. 385 16 alin. 1.

Art. 394

Cazurile de revizuire


Revizuirea poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la soluţionarea cauzei;

b) un martor, un expert sau un interpret a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere;

c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals;

d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere;

e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia.

Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de achitare, de încetare a procesului penal ori de condamnare.

Cazurile de la lit. b), c) şi d) constituie motive de revizuire, dacă au dus la darea unei hotărâri nelegale sau netemeinice.

În cazul prevăzut de lit. e), toate hotărârile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.


Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
ContSters178374, utilizator
Sunt 4 cai de atac de care pot uza partile , apelul si recursul-cai ordinare de atac si contestatia in anulare si revizuirea-cai extraordinare de atac.
Cele 2 cai ordinare de atac se depun la instanta a carei hotarare se ataca, insa se judeca de instanta superioara.
La caile extraordinare de atac lucruile difera putin , in sensul ca , in cazul contestatiei in anulare , competenta apartine, dupa caz, fie instantei de recurs ,care a pronuntat hotararea a carei anulare se cere , iar cand hotararea se ataca pentru litera d a art .386 C. pr, pentru lit. d , competenta apartine instantei la care a ramas definitiva ultima hotarare.
In cazul revizuirii , competenta de a judeca cererea revine fie instantei care a judecat cauza in prima instanta, fie , dupa caz, unei alte instante, in functie de motivul pentru care se exercita calea de atac.
Fiecare dintre caile de atac vor fi admise doar daca se invoca motivele prevazute de lege, si nu alte motive.De aceea trebuie vazut pentru ce anume doriti sa exercitati calea de atac. Si momentele pana la care se poate depune cererea difera, in functie de calea de atac folosita.

Edit. Nu am observat ca va referiti la o hotarare definitiva.Astfel ca in acest caz sunt valabile doar caile extraordinare de atac, respectiv , cotestatia in anulare si revizuirea.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Revizuirea si contestatia in anulare se pot exercita numai in masura in care va incadrati in vreunul din cazurile prevazute expres si limitativ de textele de lege.
Mai exista si varianta CEDO daca ati uzat de apel si recurs sau numai recurs dupa caz.
Termenul de adresare este de 6 luni de la data pronuntarii deciziei instantei de recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva - alte cai de atac elenamuscalu elenamuscalu instanta de recurs hotaraste ca pronuntarea este definitiva.dosar penal.mai exista alte cai de atac ale hotararii? (vezi toată discuția)
Conditii picika picika cu ce conditii s epoate ataca recursul cu contestatie in anulare sau revizuire? cred ca s niste conditii de incadrare.....pt ca dupa ce stiu recursurile nu s ... (vezi toată discuția)
S a pronuntat pedeapsa cu executare. ce se poate face? irinapetrescu irinapetrescu doua instante au hotarat ca nu sunt suficiente dovezi pentru pronuntare de vinovatie. iar a treia a pronuntat vinovat si pedeapsa cu executare, 3 ani si ... (vezi toată discuția)