avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... conditii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

conditii

cu ce conditii s epoate ataca recursul cu contestatie in anulare sau revizuire?
cred ca s niste conditii de incadrare.....pt ca dupa ce stiu recursurile nu s prea atacabile
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:00, 19 Iunie 2012
Art. 386
Cazurile de contestaţie în anulare

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:

a) când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii;

b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare;

c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute în art. 10 alin. 1 lit. f)-i1), cu privire la care existau probe în dosar;

d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

e) când, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385 14 alin. 11 ori art. 385 16 alin. 1.

Art. 393: Hotararile supuse revizuirii

(1) Hotararile judecatoresti definitive pot fi supuse revizuirii, atat cu privire la latura penala cat si cu privire la latura civila.

(2) Cand o hotarare priveste mai multe infractiuni sau mai multe persoane, revizuirea se poate cere pentru oricare dintre fapte sau dintre faptuitori.

Art. 394: Cazurile de revizuire

(1) Revizuirea poate fi ceruta cand:

a) s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei;
b) un martor, un expert sau un interpret a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza a carei revizuire se cere;
c) un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals;
d) un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere;
e) cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia.

(2) Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, daca pe baza faptelor sau imprejurarilor noi se poate dovedi netemeinicia hotararii de achitare, de incetare a procesului penal ori de condamnare.

(3) Cazurile de la lit. b), c) si d) constituie motive de revizuire, daca au dus la darea unei hotarari nelegale sau netemeinice.

(4) In cazul prevazut de lit. e), toate hotararile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva - alte cai de atac elenamuscalu elenamuscalu instanta de recurs hotaraste ca pronuntarea este definitiva.dosar penal.mai exista alte cai de atac ale hotararii? (vezi toată discuția)
Cai de atac la o sentinta penala definitiva tom55 tom55 As dori sa stiu caile de atac la o sentinta penala definitiva si unde sa le adresez va multumesc si scuze (vezi toată discuția)
S a pronuntat pedeapsa cu executare. ce se poate face? irinapetrescu irinapetrescu doua instante au hotarat ca nu sunt suficiente dovezi pentru pronuntare de vinovatie. iar a treia a pronuntat vinovat si pedeapsa cu executare, 3 ani si ... (vezi toată discuția)