avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De la Cuza cel Drept la Iohannis cel Mediator
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De la Cuza cel Drept la Iohannis cel Mediator

Marea provocarea a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in urma cu aproape un secol, a fost aceea de a implementa la nivelul societatii din acea vreme reforma justitiei prin recunoasterea importantei puterii judecatoresti in noul stat de drept de catre cetatenii romaniei unite. Intr-o forma medievala incercase si Tepes acelasi lucru dar domnia sa scurta nu a reusit sa concretizeze mai mult decat o legenda a unui domnitor ce impunea dreptatea prin cruzimea caracteristica. Ocaua memorabila domnitorului Cuza a fost simbolul justitiei din acea vreme iar Mos Ion Roata, cetateanul ce credea in puterea justitiei completeaza tabloul strategiei de imagine concepute atunci de domnitor.
Erorile istoriei, perioada comunista si intelegerea gresita a libertatii oferita de democratie a facut ca provocarea sa ramana una de actualitate chiar si in epoca moderna pana cand aparitia unor structuri juridice libere si performante sa ofere o noua sansa justitiei de a transforma Romania intr-un veritabil stat de drept european.
Considerand ca latura penala a justitiei este reformata prin performantele salutarea ale D.N.A. constatam ca latura civila a zilelor noastre nu este foarte diferita de ceea ce continea Codicele Civil al lui Cuza din anul 1864 elaborat si el in baza Codului Civil Napolenian din 1804. Cu toate ca exista un nou cod civil, premisele acestuia raman acelea ale unei societati conflictuale in care cetateanul renunta de buna voie la unele drepturi si solicita statului, in baza legilor, sa intervina pentru rezolvarea oricarei neintelegeri de natura civila existente intre parti.
Gandirea moderna, europeana, incearca sa demonstreze ca legea acopera doar o parte a problemei, oferind o dreptate conventionala intre cetatenii aflati in conflict dar nereusind sa repare relatia dintre oameni, pastrand in continuare premisele conflictului intre cetatenii care, apeland la justitie, obtin o victorie si o infrangere, un invins si un castigator, si un conflict la fel de viu ca la inceput.
Presedintele Iohannis s-a recomandat in campania prezidentiala ca fiind un presedinte mediator. Mi-ar placea sa cred ca aceasta recomandare este un angajament ferm si nu doar o promisiune de campanie. Mi-ar placea sa vad cum presedintele Iohannis creeaza o reforma a statului in spritul pacii si crede in mediere la fel de mult cu Cuza a crezut in justie la vremea sa.
Daca va fi o oca sau un Ion Roata, sau daca vom fi uimiti de o strategie moderna de comunicare, daca modificari legislative sau exemplul personal vor sta la baza reformei sau toate la un loc, ramane de vazut.
Un lucru ramane cert.
Marea provocare a presedintelui Iohannis este aceea de a implementa la nivelul societatii o cultura a pacii, a medierii, a solutionarii conflictelor pe cale amiabila si nu una nemultumirii perpetue manifestata prin utilizarea tuturor cailor de atac.
Medierea exista in Romania din anul 2006 chiar daca a fost legiferata mai mult ca o cerinta europeana decat o necesitate sociala remarcata de legislativ.
Functioneaza sporadic fiind abandonata in textele de lege intre doua virgule la “ si alte forme de solutionare a conflictelor” iar oameni de stat care sa o inteleaga si sa o recomande inca nu s-au evidentiat.
De aceea speranta societatii de a fi indrumata spre o cultura a pacii prin mecanismul medierii sta astazi in angajamentul de campanile al presedintelui ales a Romaniei.
Va fi Klaus Iohannis noul Cuza ?
Sau medierea este doar o floare frumoasa de pus la butoniera in contexte oficiale fara a face neaparat din asta o pasiune pentru… gradinarit ?

Mediator Petru Mustateanu
Din pacate daca urmareati atitudinea Iohanis de la CSM ,constatati ca acesta s-a chinuit din greu sa citeasca ceea ce trebuia sa spuna in mod liber.
Nu sunt nici pro si nici contra insa am convingerea ca acest om este slab pregatit (politic) si singura atitudine a sa este sa devina popular si iubit (asigurandu-si mandatele de presedinte <metoda Basescu).
Un om care sustine cu desavarsire preluarea puterii in totalitate prin oamenii care l-au sustinut si carora le este dator , despre ce concilieri si medieri se poate vorbii in cazul sau?
Este extrem de fortata comparatia Iohanis-Cuza.

In alta ordine de idei eu cred indreptatit ca Justitia romana este mult ,foarte mult independenta.Faptul ca asculta la comanda politica este numai obligatia celor care sunt numiti politic in contraserviciu cu aceste numiri fiind un gest liber consimtit. (evident este numai o parere care se apropie de realitatea care o percepem tot mai des)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
DenisRif, utilizator
DenisRif a scris:

...am convingerea ca acest om este slab pregatit (politic) ...


eu cred (am convingerea) ca acest om si ca "profesor de fizica" a fost d-ala slab pregatit (rata mica dintre elevii lui admisi mai departe). se pare ca numai ambalaju' (cui ii place) e de el.
Mediator_Bucuresti a scris:

Considerand ca latura penala a justitiei este reformata prin performantele salutarea ale D.N.A.


Deocamdata *performantele* dna sunt pe baza de tic-tac. Adica nici un progres.
Sa vedem ce urmeaza in perioada urmatoare.
petricapetrisor a scris:

Mediator_Bucuresti a scris:

Considerand ca latura penala a justitiei este reformata prin performantele salutarea ale D.N.A.


s-a ajuns sa se 'salute' militienii, informatorii, turnatorii...
nasol.

oricum, e un altfel de presedinte decat predecesorul ...

Alte discuții în legătură

Medierea in penal - medierea conflictelor ce rezulta de pe urma unor fapte de natura penala ! Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Medierea poate fi solutia oricarui tip de conflict, chiar si a unuia de natura penala. Pe scurt, medierea in penal presupune introducerea in mediere a doua ... (vezi toată discuția)
Medierea in romania Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu Desi in Romania sunt in vigoare doua acte normative ce vizeaza medierea,procesul de mediere, acestea nu au fost si nu sunt aduse la cunostinta ... (vezi toată discuția)
Medierea on-line Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Medierea on-line este o practica destul de rara atat in Occident cat si in Romania, dar este o solutie agreata in situatia in care partile se afla la distanta ... (vezi toată discuția)