avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurari sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurari sociale

Buna seara, in cazul in care nu am nici un venit, mentionez ca in data de 17 ianuarie 2015 imi inceteaza contributia de somaj, doresc sa platesc asigurari sociale individual, vreau sa stiu cum procedez in acest caz, va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: lexmit31 , utilizator 21:47, 7 Ianuarie 2015
In acest caz, puteti sa va asigurati in sistemul public la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate Casa de Pensii, Casa deAsigurari de Sanatate sau AJOFM-ul in raza careia aveti domiciliul/resedinta.

1. Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia (minim 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.)

Pentru un venit minim asigurat de 845 lei se va plati o contributie de 222 lei lunar.
Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, dar si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.

Contractul de asigurare sociala este incheiat intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

2. Potrivit Legii nr. 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 53,6 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns, o seara placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas/cass pentru persoana fizica hajnyci hajnyci Buna ziua, In cazul unei persoane fizice, fara loc de munca exista posibilitate sa plateasca CAS, CASS si alte contributii ce se retrag din salariu (mai putin ... (vezi toată discuția)
Plata din mana contributie sanatate si pensie eucata2015 eucata2015 Buna seara. Sunt nascuta in 24.12.1957. Sunt angajata din 06.10.1977. In prezent sunt angajata dar numai pana in data de 15.05.2015. Din aceasta data daca ... (vezi toată discuția)
Plata c.a.s.s. individual andreigabriell andreigabriell ce documente imi sunt necesare pentru un contract independent cu C.a.S.? daca nu am venituri in ultimii 5 ani trebuie sa platesc 5 x contributia cas; si daca ... (vezi toată discuția)