avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INTERPRETARE CLAUZA DE NECONCURENTA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INTERPRETARE CLAUZA DE NECONCURENTA

Buna ziua,

recent mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat. As vrea sa imi deschid un business propriu insa vreau sa fie legal si totul in regula legat de neconcurenta. Am citit art. 21 din codul munci dar nu sunt sigur de interpretare:

Art. 21, (2) "Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul"

Eu in contractul de munca la clauza de neconcurenta nu aveam trecute nici activitatile, nici indemnizatia, nici tertii sau aria geografica, ci doar periada (1 an) si faptul ca as plati daune (daune in valoare de 50% din media salariilor pe ult. 6 luni) daca voi lucra/deschide firma proprie in domeniu (...domeniu care insa nu e specificat).

In conditiile astea eu consider ca nu am niciun obstacol in a activa in continuare in domeniu.

Gandesc corect sau nu?

Va multumesc mult si astept si parerile voastre
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 9 Iunie 2009
Cu ce articol ati plecat ? Art.55 lit. b sau 79 din Codul Muncii. Ce scrie in CIM la clauza de neconcurenta ? Acum primiti indemnizatie de neconcurenta de la fostul angajator ?
Cred ca intra la 79: eu mi-am dat demisia si ei mi-au aprobat-o.

La clauza de neconcurenta din CIM scrie ca nu am voie sa lucrez in domeniu (atat, fara specificatii clare ce domeniu anume) si ca in cazul in care voi incalca aceasta clauza va trebui sa platesc daune (echivalentul a 50% din media salariilor ultimelor 6 luni).

Cum ziceam si mai sus nu e trecuta si nici nu am primit vreo indemnizatie pentru asta (nici macar nu mi-am primit toate drepturile salariale), nu sunt trecute domeniile sau aria geografica.

Apropo de asta, mai am o intrebare: cand am plecat am facut o cerere (inregistrata de catre firma) prin care imi solictam dreptruile salariale restante si banii cuveniti pe concediul neefectuat. Care e termenul pana la care ar trebui sa primesc aceste drepturi. Au trecut deja 3 saptamani si nu am primit nicun leu. Cat ar trebui sa mai astept pana sa anunt ITM-ul sau sa ii dau in judecata?
Clauza de neconcurenta isi producele efectele atunci cand la incetarea CIM primiti o indemnizatie de la fostul angajator. Cum au scris in CIM este total aiurea, pentru drepturile salariale adresati-va la ITM cu o petitie, modelul este pe site-ul ITM care trebuie depusa cat mai repede. Pentru linistea dvs. la petitia pe care o adresati celor de la ITM, adaugati si copie dupa CIM si mentionati clauza de neconcurenta.

In Codul Munci scrie :

Art. 21. – “(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. (Legea nr. 371/2005)
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia datorata salariatului nu are natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii". (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 22. – "(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la articolul 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului

Mult succes.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
1. 50% din media salariilor pe 6 luni este indemnizatia pe care ar trebui sa v-o plateasca angajatorul dvs. pentru o perioada de maxim 2 ani de la incetarea CIM.
2. Colega mea @saamy v-a aratat cadrul legal. Cum angajatorul nu a respectat prevederile legale privind clauza de neconcurenta, dvs. nu aveti nici o obligatie in acest sens.
3. Spor la treaba!
La ceea ce ati spus ca este scris in CIm, acea clauza nu produce efecte, in orice proces aveti cu siguranta castig de cauza.

Alte discuții în legătură

Neclaritati cu privire la dreptul de munca danyVro danyVro Buna ziua! SItuatia mea este urmatoarea: Am fost angajat la o firma si recent am demisionat cu intentia de a deschide o firma cu acelasi domeniu de ... (vezi toată discuția)
Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)