avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INTERPRETARE CLAUZA DE NECONCURENTA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INTERPRETARE CLAUZA DE NECONCURENTA

Buna ziua,

recent mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat. As vrea sa imi deschid un business propriu insa vreau sa fie legal si totul in regula legat de neconcurenta. Am citit art. 21 din codul munci dar nu sunt sigur de interpretare:

Art. 21, (2) "Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul"

Eu in contractul de munca la clauza de neconcurenta nu aveam trecute nici activitatile, nici indemnizatia, nici tertii sau aria geografica, ci doar periada (1 an) si faptul ca as plati daune (daune in valoare de 50% din media salariilor pe ult. 6 luni) daca voi lucra/deschide firma proprie in domeniu (...domeniu care insa nu e specificat).

In conditiile astea eu consider ca nu am niciun obstacol in a activa in continuare in domeniu.

Gandesc corect sau nu?

Va multumesc mult si astept si parerile voastre
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:22, 9 Iunie 2009
Puteti sa sesizati cat de repede ITM. Pana se va face verificarea va mai dura ceva timp.
Puteti depune atat sesizarea catre ITM, cat si actiunea in justitie .
ITM-ul va constata ca nu s-au achitata salariile, neavand in atributiile sale obligarea angajatorului la plata salariilor restante.
Instanta de judecata este singura autoritate care poate obliga pe angajator sa va achite drepturile banesti restante.
pcipascal a scris:

mersi sammy si pentru lamuririle astea

mai am ramas insa cu intrebarea asta te rog: "Apropo de asta, mai am o intrebare: cand am plecat am facut o cerere (inregistrata de catre firma) prin care imi solictam dreptruile salariale restante si banii cuveniti pe concediul neefectuat. Care e termenul pana la care ar trebui sa primesc aceste drepturi. Au trecut deja 3 saptamani si nu am primit nicun leu. Cat ar trebui sa mai astept pana sa anunt ITM-ul sau sa ii dau in judecata?"

Cu ce data aveti incetarea raporturilor de munca ?
Recomand sa mergeti marti dimineata la Inspectorul de serviciu - Relatii de munca, din cadrul ITM, sa aveti la dv. copie dupa: decizia de incetarea raporturilor de munca, cererea unde ati cerut drepturile salariale, sau nr. de inregistrare a cereri, si daca aveti o copie dupa conventia semnata in urma accidentului, este bine sa mergeti si cu ea la ITM.
Mult succes si astept vesti de la dv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
decizaia nu am primit-o inca. am doar copia dupa demisie care este aprobata de firma. Pt. conventie si cererea dr. salariale am cate un exemplar original (au fost facute in dublu exemplar)
In principiu, trebuie sa primiti raspuns in 30 de zile de la data inregistarii cererii ...:)
Conventia fiind un act juridic, pentru rezolvarea litigiilor aparute in legatura cu executarea clauzelor inserate in aceasta conventie competenta de solutionare o are instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neclaritati cu privire la dreptul de munca danyVro danyVro Buna ziua! SItuatia mea este urmatoarea: Am fost angajat la o firma si recent am demisionat cu intentia de a deschide o firma cu acelasi domeniu de ... (vezi toată discuția)
Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)