Da.
Controlul financiar preventiv propriu se exercita, prin viza, de persoane din cadrul compartimentului financiar-contabil, desemnate in acest sens de catre managerului institutiei prin act de numire emis de catre acesta.
Actul de numire va cuprinde si limitele de competenta in exercitarea controlului financiar preventiv propriu. Persoanele desemnate sa efectueze aceasta activitate sunt altele decat cele care initiaza operatiunea supusa vizei.
Persoanele insarcinate cu CFP sunt Directorul Financiar Contabil, iar in cazul actelor care trebuie semnate/aprobate de catre Directorul Financiar Contabil (ex: contracte de achizitii), CFP se realizeaza de catre o alta persoana din cadrul departamentului financiar-contabil, in vederea respectarii principiului separarii atributiilor.
Persoana care exercita CFP propriu nu trebuie sa fie implicata, prin sarcinile de serviciu, in efectuarea operatiunii supuse controlului financiar preventiv propriu.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.