buna ziua.sunt insarcinata in 14 saptamani si de aproape 2 luni nu mai lucrez,pot. cotiza in continuare la Casa de asigurari sociale pt a beneficia de concediu de maternitate?ce mai pot face pentru a beneficia de concediul de maternitate?pot beneficia de stimuletul pt insertie?
1. Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie ca in momentul solicitarii concediului de maternitate sa fiti salariata si in cele 12 luni pemergatoare lunii in care intrati in concediu de maternitate sa aveti cel putin o luna lucrata.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concediu medical, concediu de maternitate etc.).
3. Plata contributiilor de asigurari sociale nu va ajuta sa beneficiati nici de concediu de maternitate si nici de CCC.
4. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa indepliniti aceleasi conditii ca si pentru indemnizatia pentru CCC.
5. Indiferent de situatia materiala a dvs. veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana implineste copilul 18 ani.
6. Daca tatal copilului indeplineste conditiile poate el sa beneficieze de stimulentul de insertie.
Daca aveti lipsa 2 luni de zile in care nu ati realizat venituri supuse impzitului pe venit si nici nu ati fost intr-o perioada asimilata, atunci nu veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Aveti mai jos prevederile legale cu privire la concediul de maternitate.
OUG nr. 158/2005:
CAP. IV
Concediul şi indemnizaţia de maternitate
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24 (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
Concediul prenatal
dan81
BUNA SEARA .AM O PENSIE DE HANDICAP GRAD 3 CU 33 LEI PE LUNA .AM SOTIA CARE TREBUIE SA NASCA ,
.POT BENEFICIA DE CONCEDIU DEMATERNITATE.? AM TOATE ASIGURARILE ... (vezi toată discuția)