Bunaa ziua,va deranjez cu 2 intrebari,prima se refera la dreptul asupra unui imobil de catre un minor (eu ).Asadar,as vrea sa aflu daca este posibil sa fiu evacuat din casa daca detin 1/4 din imobil de catre mama mea ,mentionez faptul ca sunt minor ,un sfert din imobil a fost trecut pe numele meu de catre tata in urma divortului parintilor,mama avand 2/4,iar eu si fratele meu mai mic (tot minor) fiecare cate 1/4 avand reprezentant legal la notar cand s-au facut actele pe unchiul nostru .Va intreb deoarece sunt amenintat constant de propria mama ca pot fi evacuat...de asemenea sunt amenintat ca dupa ce voi face 18 ani daca nu platesc cheltuielile voi fi obligat sa plec,chiar daca eu la vatsta aceea voi fi inca la scoala la liceu,iar dupa voi deveni student si stiam ca este o anumita lege care obliga parintele rezident sa intretina copilul pana la 25 de ani daca este student.Mentionez faptul ca pe numele meu mai este trecut 1/4 dintr-un imobil in care locuieste tatal meu el avand 2/4 iar eu si frarele meu fiecare 1/4 (aceasta a fost intelegerea parintilor la notar la divort ) ,parintii au custodia comuna insa mama este parintele rezident (impreuna cu ea locuiesc eu si fratele meu si primim o pensie alimentara din partea tatalui ).
In concluzie,ca un rezumat al intrebarilor mele prima este mai propriu spus :Pot fi dat afara din casa daca am 1/4 din ea si sunt minor ,si ce se va intampla cand voi deveni major ,dar tot elev de liceu apoi student,daca nu voi avea resursele necesare sa pot plati cheltuielile casei asa cum sunt amenintat de propria mama ca trebuie,citez : "dupa ce faci 18 ani la tatal tau sa stai,aici nu mai stai decat daca platesti cheltuielile,eu am mai mult ca tine din casa si te pot da afara " inchei citatul oferit zilnic de propria mama ,iar a doua intrebare mai direct spusa este : Pana la ce varsta parintele e obligat sa isi intretina copilul ? Si mai ales pana la ce varsta trebuie intretinut daca el este student si nu poseda nicio resursa financiara proprie.
Astept un raspuns si va multumesc din suflet pentru ca va faceti timp si va oferiti pe gratis cunostintele juridice dobandite in multi ani de studiu pentru a ajuta pe cineva necunoscut si care nu va poate rasplati decat prin rugaciuni ,multumiri si vorbe bune.
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială
Art. 500 NCC
Părintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului şi nici copilul asupra bunurilor părintelui, în afară de dreptul la moştenire şi la întreţinere.
Mama nu te poate evacua din casa, pt. ca are obligatia de a te intretine pana la terminarea studiilor si a pregatirii profesionale, ca si tatal tau de altfel. In plus, detii 1/4 din imobil.
Daca, dupa implinirea varstei de 18, decizi singur ca nu mai doresti sa locuiesti cu mama, iti poti schimba domiciliul, dar, parintii sunt obligati sa te intretina pana la terminarea studiilor.
Asadar, stai linistit, invata si incearca sa-ti faci un viitor sigur!
Mult succes!
Poti sa ii zici mamei ca asa cum tatal tau te intretine , la fel e obligata si ea cat vei urma cursurile unei scoli si nu te poti intretine prin munca. Cu pensia de intretinere primita de la tata mananci si cu ce contribuie ea, plateste cheltuiala la bloc.
O poti obliga mai tarziu sa iti platesca pensie in bani daca tot te ameninta si cu cate 1/3 de la fiecare parinte sa incerci sa te intretii. De dat afara, te poate da in urma unui partaj si daca iti plateste sulta pt cota ta. Asa ca si major si fara scoala, tot nu te poate evacua pana la partaj.
Pana una, alta, te poti plange la dgaspc si alte institutii cu atributii in protectia copilului de comportamenul ei.
Ar trebui sa ai grija si la comportamentul tau, poate ceva la tine o scoate din sarite, incearca sa va intelegeti, nu face bine nimanui sa stati in tensiune.
Multimesc foarte mult pentru sfaturi si informatii,insa ea poate sa vanda imobilul chiar daca detine doar 2/4 ,plus ca fratele meu care are si el 1/4 este tot minor,insa mult mai mic,choar daca toate partile nu se pun de acord ?
Nu poate vinde decat cota sa. Celelalte nu ii apartin, pt a vinde cota fratelui , ar trebui sa fie in interesul lui, vanzarea se face cu avizarea instantei de tutela.
Art. 500
Parintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului si nici copilul asupra bunurilor parintelui, in afara de dreptul la mostenire si la intretinere.
Administrarea bunurilor copilului Art. 501
(1) Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum si de a-l reprezenta in actele juridice civile ori de a-i incuviinta aceste acte, dupa caz.
(2) Dupa implinirea varstei de 14 ani minorul isi exercita drepturile si isi executa obligatiile singur, in conditiile legii, insa numai cu incuviintarea parintilor si, dupa caz, a instantei de tutela.
Alte dispozitii aplicabile Art. 502
(1) Drepturile si indatoririle parintilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleasi cu cele ale tutorelui, dispozitiile care reglementeaza tutela fiind aplicabile in mod corespunzator.
(2) Cu toate acestea, nu se intocmeste inventarul prevazut la art. 140, in cazul in care copilul nu are alte bunuri decat cele de uz personal.
Art. 144
(1) Tutorele nu poate, in numele minorului, sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia. Fac exceptie darurile obisnuite, potrivite cu starea materiala a minorului.
(2) Tutorele nu poate, fara avizul consiliului de familie si autorizarea instantei de tutela, sa faca acte de instrainare, imparteala, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, sa renunte la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie in mod valabil orice alte acte ce depasesc dreptul de administrare.
(3) Actele facute cu incalcarea dispozitiilor prevazute la alin. (1) si (2) sunt anulabile. In aceste cazuri, actiunea in anulare poate fi exercitata de tutore, de consiliul de familie sau de oricare membru al acestuia, precum si de catre procuror, din oficiu sau la sesizarea instantei de tutela.
(4) Cu toate acestea, tutorele poate instraina, fara avizul consiliului de familie si fara autorizarea instantei de tutela, bunurile supuse pieirii, degradarii, alterarii ori deprecierii, precum si cele devenite nefolositoare pentru minor.
Autorizarea instantei de tutela Art. 145
(1) Instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru minor.
(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act in parte, stabilindu-se, cand este cazul, conditiile de incheiere a actului.
(3) In caz de vanzare, autorizarea va arata daca vanzarea se va face prin acordul partilor, prin licitatie publica sau in alt mod.
(4) In toate cazurile, instanta de tutela poate indica tutorelui modul in care se intrebuinteaza sumele de bani obtinute.
Incuviintarea si autorizarea actelor minorului care a implinit varsta de 14 ani Art. 146
(1) Minorul care a implinit varsta de 14 ani incheie actele juridice cu incuviintarea scrisa a tutorelui sau, dupa caz, a curatorului.
(2) Daca actul pe care minorul care a implinit varsta de 14 ani urmeaza sa il incheie face parte dintre acelea pe care tutorele nu le poate face decat cu autorizarea instantei de tutela si cu avizul consiliului de familie, va fi necesara atat autorizarea acesteia, cat si avizul consiliului de familie.
(3) Minorul nu poate sa faca donatii, altele decat darurile obisnuite potrivit starii lui materiale, si nici sa garanteze obligatia altuia.
(4) Actele facute cu incalcarea dispozitiilor alin. (1)—
(3) sunt anulabile, dispozitiile art. 144 alin. (3) fiind aplicabile in mod corespunzator.