buna ziua,copiii mei minori mostenesc de la tatal lor decedat un imobil,curatorul a semnat in locul lor pt dezbterea succesiunii.Intrebarea mea este curatorul poate semna impreuna cu minorul inclusiv cu acordul meu sa se faca vanzarea acestui imobil acum imediat dupa mostenire sau doar cand va fii minorul major?multumesc
Curatorul desemnat in cadrul procedurii succesorale in baza art.150 alin.3 Cciv isi inceteaza mandatul la finalizarea dezbaterii succesiunii.
Art.150alin 1 Cciv dispune in sensul ca ori de câte ori între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui, instanţa de tutelă va numi un curator special.
Prin urmare este atributia instantei de tutela sa desemneze un curator, daca dvs ca si parinte va aflati in imposibilitate/contrarietate de interese cu minorul.
Art 146 referitor la incuviinţarea şi autorizarea actelor minorului care a împlinit vârsta de 14 ani dispune in sensul ca:
(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani încheie actele juridice cu încuviinţarea scrisă a tutorelui sau, după caz, a curatorului.
(2) Dacă actul pe care minorul care a împlinit vârsta de 14 ani urmează să îl încheie face parte dintre acelea pe care tutorele nu le poate face decât cu autorizarea instanţei de tutelă şi cu avizul consiliului de familie, va fi necesară atât autorizarea acesteia, cât şi avizul consiliului de familie.
(3) Minorul nu poate să facă donaţii, altele decât darurile obişnuite potrivit stării lui materiale, şi nici să garanteze obligaţia altuia.
(4) Actele făcute cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1)-(3) sunt anulabile, dispoziţiile art. 144 alin. (3) fiind aplicabile în mod corespunzător.
curatorul ramane acelasi care a semnat alaturi de minor pt succesiune?minorul are 15 ani.curatorul il aleg eu ca mama sau altcineva?multumesc mult pt raspuns
Donatie pentru nepoti
51971
Buna ziua. Am 2 nepoti minori carora vreau sa le dau pamantul si casa de la tara.Vreau sa le trec pe numele lor dupa acuma si sa intre in posesia lor cand or ... (vezi toată discuția)