Buna ziua,imi puteti spune va rog daca cererea de recuzare/abtinere trebuie admisa in principiu,iar apoi se va solutiona?Solutionarea este in sarcina completului imediat urmator iar admisibilitatea in principiu/respingerea cerererii este de competenta completului investit cu solutionarea cauzei?
Art. 50
Compunerea completului de judecata
(1) Abtinerea sau recuzarea se solutioneaza de un alt complet al instantei respective, in compunerea caruia nu poate intra judecatorul recuzat sau care a declarat ca se abtine. Dispozitiile art. 47 alin. (4) raman aplicabile.
(2) Cand, din pricina abtinerii sau recuzarii, nu se poate alcatui completul de judecata, cererea se judeca de instanta ierarhic superioara.
Art. 51
Procedura de solutionare a abtinerii sau a recuzarii
(1) Instanta hotaraste de indata, in camera de consiliu, fara prezenta partilor si ascultandu-l pe judecatorul recuzat sau care a declarat ca se abtine, numai daca apreciaza ca este necesar. In aceleasi conditii, instanta va putea asculta si partile.
(2) In cazul in care la acelasi termen s-au formulat cereri de recuzare si de abtinere pentru motive diferite, acestea vor fi judecate impreuna.
(3) Nu se admite interogatoriul ca mijloc de dovada a motivelor de recuzare.
(4) In cazul admiterii abtinerii sau recuzarii intemeiate pe dispozitiile art. 42 alin. (1) pct. 11, instanta va stabili care dintre judecatori nu va lua parte la judecarea pricinii.
(5) Abtinerea sau recuzarea se solutioneaza printr-o incheiere care se pronunta in sedinta publica.
(6) Daca abtinerea sau, dupa caz, recuzarea a fost admisa, judecatorul se va retrage de la judecarea pricinii. In acest caz, incheierea va arata in ce masura actele indeplinite de judecator urmeaza sa fie pastrate.
Pot sa solicit sa particip in camera de consiliu la dezbateri, ca sa fac aparari - eu cel care fac cererea de recuzare?
Imi pare minimum de transparenta, avand in vedere ca se judeca 'intre colegi'....