avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Repartizare dividende in cazul asociatului decedat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Repartizare dividende in cazul asociatului decedat

Buna ziua,
Caut de ceva timp solutii pentru speta mea pe acest forum dar nu gasesc ceva identic, asa ca iata intrebarea mea:
- intr-o societate comerciala (SRL) cu doi asociati (60%-40%), asociatul care detine 40% din partile sociale a decedat anul acesta. Administrator este asociatul cu 60%, intre ei existand relatii de rudenie, mai precis asociatul in viata il mosteneste partial pe cel decedat. Firesc era ca aceasta situatie sa fie anuntata la ONRC, dar administratorul (si unicul asociat acum) nu doreste sa faca niciun demers. Din vagile mele cunostinte, asociatul decedat mai are si alti mostenitori, eu nefiind in posesia niciunui document de dezbatere a mostenirii, nici macar in posesia certificatului de deces al asociatului.
In plus, asociatul in viata mai detine o societate unde este asociat unic.

Intrebare: in calitate de contabil, cum fac repartizarea dividendelor? Nu va imaginati ca o face "AGA" cum ar fi corect, tot in sarcina mea cade intocmirea documentatiei pt bilant. Mie oficial nu mi s-a adus la cunostinta nimic.
Fac repartizarea ca si pana acum, urmand ca dividendele repartizate asociatului decedat sa ramana neplatite? Fac solicitare scrisa pentru a intra in posesia documentelor de deces si mostenire (copii fireste) Ce se intampla in acest caz?
Statutul prevede ca mostenitorii devin asociati plini in cotele prevazute de certificatul de mostenitor, dar la ONRC nu s-a inregistrat nimic (si nici nu se intentioneaza!). Problema e ca nu pot intocmi la bilant o hotarare AGA si pe numele asociatului decedat intrucat acesta nu o poate semna; prin urmare eu nu o pot lua in considerare la intocmirea bilantului. In aceste conditii nici anexele nu pot fi completate corect.

Cum ma sfatuiti sa procedez?#-o
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 03:45, 13 August 2015
Stiti daca mostenitorii celui decedat au dezbatut mostenirea si daca au inclus in masa succesorala si acele parti sociale detinute in societatea comerciala?
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
alla1975, utilizator
Stiu ca succesiunea nu se va face prea curand. Ei vor s-o tergiversesze asa cat de mult posibil, dar problema e ce fac eu in calitate de contabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuarea activității firmei cu moștenitorii? Andreea U Andreea U Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea clarificare? O societate comerciala cu 2 asociati (unul 60% celalalt 40%, puteri depline luate separat) de tip ... (vezi toată discuția)
Actionar decedat andreea20ro andreea20ro buna ziua,ce acte si in ce termen de la deces trebuiesc depuse la ONRC in cazul unesi societati comerciale in care un actionar a decedat? multumesc frumos (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)