avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Probleme ANCPI / ONCPI
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Probleme ANCPI / ONCPI

Buna ziua. Am o problema cu cadastrul, mai exact o fasie de 2 metri latime si 50 lungime se suprapune in actele cadastrale cu cele ale vecinului (acea portiune apare ca fiind si la mine si la el). Am fost la o firma care zicea ca are ca obiect de activitate intocmirea de acte cadastrale si am primit telefon de la ANCPI / ONCPI Ilfov prin care am fost instiintata ca s-a respins refacerea actelor (desi vecinul a dat procura notariala prin care a recunoscut ca suprafata care apare si la mine si la el imi apartine). Ce solutie as avea astfel incat actele pentru cadastru sa fie corectate ? M-am inscris in audienta la ANCPI / ONCPI....dar nu stiu ce sanse am sa fiu inteleasa....Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 21:35, 9 Ianuarie 2015
Potrivit Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul nr. 700/2014 ("Regulamentul"), suprapunerile cu privire la imobile pot fi virtuale sau reale.
Suprapunerea virtuala este de regula generata de erori de masurare si prelucrare a datelor, conform Regulamentului.
In general, solutionarea suprapunerii virtuale a imobilului se face prin repozitionare in plan, astfel:
- daca repozitionarea nu afecteaza mai mult de 2% din suprafata imobilului, procedura se realizeaza din oficiu, fara acordul proprietarului, de catre consilierul de cadastru in baza unui referat de constatare aprobat de seful de cadastru. Aceste prevederi se aplica in cazul in care imobilul este imprejmuit si/sau exista plan parcelar receptionat;
-daca operatiunea de repozitionare presupune modificarea geometriei si diminuarea suprafetei cu un procent mai mare de 2%, acordul proprietarului devine obligatoriu, iar documentatia cadastrala trebuie refacuta.
Prin repozitionarea se intelege operatiunea de modificare a coordonatelor imobilului pozitionat gresit in planul cadastral, prin rotatie, translatie, modificarea geometriei ante-rior receptionate si/sau modificarea suprafetei imobilului.
Pe de alta parte, suprapunerea reala (efectiva in teren) se datoreaza existentei mai multor acte juridice diferite pentru acelasi amplasament, identificarii diferite a limitei comune sau lipsei materializarii limitei la momentul identificarii.
Trebuie mentionat ca solutionarea unei suprapuneri reale se realizeaza pe cale amiabila prin documentatii cadastrale sau de catre instantele de judecata, orice neintelegere privind identificarea si masurarea parcelelor de teren, precum si cele privind proprietarii acestora, fiind solutionate de catre instantele judecatoresti.
- Intrebarea pe care si-o pune orice proprietar este daca existenta unei suprapuneri impiedica instrainarea imobilului. In acest sens, Regulamentul prevede posibilitatea instrainarii zonei de imobil neafectata de suprapunere, aceasta fiind posibila insa numai pe baza unei declaratii autentice emise de catre titularul dreptului de proprietate si in urma intocmirii unor documentatii cadastrale distincte pentru fiecare lot. In acest caz, lotul neafectat de suprapunere va fi inscris in cartea funciara, insa cel afectat va fi respins.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru gresit AFANFANA AFANFANA In anul2006 un vecin face cadastru propietati sale i-l pune hortofoto plan ,optine nr cadastral acum in 2015 doresc sa fac si eu cadastrul pe propietatea de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere teren Eduard Iordan Eduard Iordan Buna ziua, Avem o casa batraneasca cu teren undeva in Chiajna. Masuratorile au fost facute in plan acum nu stiu cat timp, insa prin 2009, din ce am inteles ... (vezi toată discuția)
Probleme cadastru - necesitate cd lotizare monik57 monik57 buna, intampin o problema cu dosarul pentru cadastru si am primit urmatoare instiintare : imobilul ce face obiectul prezentei cereri sesuprapune cu imobilul ... (vezi toată discuția)