avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Blocare conturi
Discuție deschisă în Executare silită

Blocare conturi

As dori sa intreb daca conturile de investitii deschise la societatile de brokeraj pot fi blocate de catre ANAF?
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 08:47, 14 Ianuarie 2015
In aceste conturi sunt banii clientilor sau ai societatii de brokeraj? ANAF poate bloca aceste conturi pentru ca nu are informatia necesara dar ma gandesc ca trebuie sa anuntati banca sa nu popreasca sume ce nu va apartin.
Aceste conturi contin in cea mai mare parte actiuni dar si bani si pot fi atat ale clientilor, cat si ale societatilor de brokeraj. O informatie de genul asta aveam si eu, dar nu eram sigur, asa ca am zis ca e mai bine sa intreb. Va multumesc pentru raspuns.
Vedeti ca aici un mare rol il au si bancile si daca nu reusiti sa explicati corect situatia vor popri toate sumele existente. Am avut caz in care un functionar bancar imi spunea, chiar si dupa ce i-am aratat articole din Codul de Procedura fiscala ca ce incerc sa fac e caz penal. Si tot ce ii spusesem a fost sa nu popreasca toate sumele ca o parte sunt bani de salarii si prin lege acestia nu pot fi popriti - practic nu erau banii societatii ci ai salariatilor.

Art. 149 Executarea silită a sumelor ce se cuvin debitorilor

(12) În măsura în care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizării băncii, potrivit alin. (11), sumele existente, precum şi cele viitoare provenite din încasările zilnice în conturile în lei şi în valută sunt indisponibilizate în limita sumei necesare pentru realizarea obligaţiei ce se execută silit, astfel cum aceasta rezultă din adresa de înfiinţare a popririi. Din momentul indisponibilizării, respectiv de la data şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, băncile nu procedează la decontarea documentelor de plată primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, şi nu acceptă alte plăţi din conturile acestora până la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale înscrise în adresa de înfiinţare a popririi, cu excepţia:

a) sumelor necesare plăţii drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor şi contribuţiilor aferente acestora, reţinute la sursă, dacă, potrivit declaraţiei pe propria răspundere a debitorului sau reprezentantului său legal, rezultă că debitorul nu deţine alte disponibilităţi băneşti;

b) sumelor necesare plăţii accizelor de către antrepozitarii autorizaţi. În acest caz, debitorul va prezenta unităţii bancare odată cu dispoziţia de plată şi copia certificată, conform cu originalul, a autorizaţiei de antrepozitar;

c) sumelor necesare plăţii accizelor, în numele antrepozitarilor autorizaţi, de către cumpărătorii de produse energetice;

d) sumelor necesare plăţii impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de care depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii. În acest caz, debitorul va prezenta unităţii bancare odată cu dispoziţia de plată şi copia certificată, conform cu originalul, a documentului prin care s-a aprobat înlesnirea la plată.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
ContSters256771, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire cont marianapirvu marianapirvu buna ziua, as dori sa aflu daca in conditiile in care o societate are poprire pe cont pentru neplata contributiilor la stat si intra bani in cont pot retrage ... (vezi toată discuția)
Nu sunt supuse popririi sumele necesare platii salariilor viorelmargineanu viorelmargineanu Art. 452 Cod proc. civ.- Alin II: Nu sunt supuse executării silite prin poprire: c) sumele necesare plăţii drepturilor salariale, dar nu ... (vezi toată discuția)
Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)