avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu tata dupa nasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu tata dupa nasterea copilului

Buna ziua,

La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea se poate face doar incepand cu data nasterii copilului sau si cu o zi doua inainte?

In cazul in care a absolvit un curs de puericultura, cum ar trebui sa arate cererea pentru cele 10 zile lucratoare de concediu suplimentar?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 29 Decembrie 2022
Tatal are dreptul la un concediu de 5 zile, la care se mai adauga inca 10 zile daca a absolvit cursul de puericultura. Va trebui sa faca dovada absolvirii cursului cu atestatul obtinut.
Din Legea concediului paternal 210/1999:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


~ Conținut șters la cerere ~
1. Dreptul tatalui la concediu paternal este un drept prevazut de lege . prin urmare, nu are relevanta daca societatea are sau nu incheiat ccm.

2. Cererea se depune incepand cu data nasterii copilului . Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

3. Legea 210/1999
Art. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Art. 3
(1) Tatal care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordata in conditiile prevazute la art. 2 alin. (2).
(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si tatalui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoasterii paternitatii, in conditiile legii. Permisia solicitata va fi justificata cu certificatul de nastere al noului-nascut, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitatii, intocmita in conditiile legii.

Art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

4. Model de cerere
[ link extern ]
Trebuie trimis in Revisal cele 15 zile?
E obligatoriu salariatul sa iá cele 15 zile?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu eveniment special-nastere copil Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua Un angajat, care a urmat un curs de puericultura, in cat timp de la nasterea copilului poate sa-si ia acele 10+5 zile libere platite? Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Zile libere la nasterea copilului brebanmarius brebanmarius Buna ziua, Sunt salariat si vreau sa stiu daca la nasterea celui de al doilea copil beneficiez sau nu de cele 10 zile libere,in urma cursului de ... (vezi toată discuția)