Sunt salariat si vreau sa stiu daca la nasterea celui de al doilea copil beneficiez sau nu de cele 10 zile libere,in urma cursului de puericultura. Mentionez faptul ca mai am un copil,dar la nasterea acestuia nu am facut cursul,doar la al doilea. Patronii mi-au spus ca se acorda doar la primul nascut. Va rog sa ma lamuriti,deoarece legea este interpretabila.
concediu paternal
Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut. (2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare. (2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
...
art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare. (2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.
Buna ziua,am citit legea,dar nicaieri nu specifica daca la primul copil nascut nu ai avut cursul absolvit,beneficiezi sau nu de cele 10 zile libere la cel de al doilea. Deci in concluzie?
Salariat angajator
David26
Buna ziua,as dorii sa ma ajutati sa inteleg cum poți fi in concediu dar zilele de concediu nu sunt....!!??
Din data de 1 sep.2017 sunt angajat la firma la ... (vezi toată discuția)