Urmeaza sa lucrez in strainatate cu contract de munca,facut acolo.O sa platesc asigurari sanatate,etc acolo.
Dupa ceva ani poate ma voi intoarce in Romania.
Acei ani de vechime in Anglia imi vor fi recunoscuti in Romania?
Perioada de activitatea desfasurata in Anglia poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
Multumesc.Deci imi va fi recunoscuta vechimea din strainatate in Romania,iar cotizarea la pensie si alte asigurari sociale depind de acordurile cu caracter international la care Romania este parte.
Pe mine ma intereseaza daca statul roman recunoaste vechimea dincolo,de exemplu:vreau sa-mi deschid un cabinet de mediator si am nevoie de 3 ani vechime.Aceasta vechime este in Anglia.Va fi recunoscuta de Consilul de Mediere ca vechime pentru a indeplini conditiile in Romania?
Reiterez ideea cu recunosterea vechimii in munca : Perioada de activitatea desfasurata in Anglia poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, daca exista o astfel de reglementare este mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
Referitor la pensie avem : Legea 263/2010 si Regulamentul (CEE) nr. 1408/1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul comunităţii şi Regulamentul nr.574/1972 care stabileşte modalităţile de aplicare a Regulamentului nr.1408/71.
Începând cu 01.05.2010 a intrat în vigoare Regulamentul (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială modificată şi completată prin Regulamentul (CE) nr.988/2009 si Regulamentul (CE) nr.987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE)nr.883/2004.