avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... vreau sa beneficiez de somaj!!!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

vreau sa beneficiez de somaj!!!

In noiembrie 2012 farmacia la care am lucrat s-a inchis, iar eu insarcinata in luna a 8 a am intrat in concediu prenatal de la somaj, apoi a urmat si concediul crestere copil pana in decembrie 2014.
In iunie 2014, am lucrat 13 zile cu contract de munca, dar am avut ceva probleme si a trebuit sa renunt revenind in CCC.Banii din indemnizatie pentru acea perioada I-am inapoiat.
Astazi am fost la AJOFM sa duc actele necesare pentru reluarea somajului, aveam dreptul la 9 luni imi calculase si suma , dar mi-au spus ca nu mai pot beneficia pentru ca am lucrat acele 13 zile in iunie.
Chiar nu exista nicio posibilitate sa pot relua somajul, de care eu practic , nu am beneficiat intrand in concedii???
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
danauzu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:04, 15 Ianuarie 2015
Daca c.i.m. era incheiat pe durata nedeterminata sau pe o durata mai mare de 12 luni , atunci nu mai puteti beneficia de somaj decat daca indepliniti din nou conditiile de acordare ale acestuia.
Multumesc pentru raspuns! CIM,a fost pe perioada nedeterminata,dar eram in perioada de proba.Ma gandeam ca poate exista o portita,sa anuleze CIM din acea perioada,este legal?
Ce conditii ar trebui sa indeplinesc sa pot beneficia iar de somaj?
Numai in anumite conditii se poate anula acel c.i.m.
Care sunt acele conditii?
Ca sa intelegeti ar trebui sa scriem foarte mult despre aspectele care pot duce la nulitatea unui c.i.m.

Codul Muncii prevede doar cateva aspecte :
- Art.27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
......

- Art. 3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept

etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate anula un contract de munca? deosebita1 deosebita1 Buna ziua. Am fost data afara dupa 33 ani de munca, am intrat in somaj, dupa care la o luna mi-am gasit un loc de munca. Am semnat contractul pe nedeterminat, ... (vezi toată discuția)
Problema cu act aditional si contract de prelungire a locului de munca dupa data semnarii actului aditional mihaela30sim mihaela30sim In 26.11.2013, firma la care lucrez mi-a adus un act aditional de semnat prin care imi marea salariul , dar in acelasi timp ma obliga sa stau un an la ei cu ... (vezi toată discuția)
Program de trainee anisu anisu Buna ziua, anumite companii au implementat programe de trainee pentru studenti/ proaspat absolventi. Am cateva intrebari legate de configuratia d.p.d.v. ... (vezi toată discuția)