avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Confidentialitate si non-concurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Confidentialitate si non-concurenta

Buna ziua,

Sunt angajat al unei firme care presteaza servicii de mentenanta la stivuitoare ca zonal (cu masina de service mobil, pe zona de nord-vest a tarii), firma fiind din Bucuresti.
De ceva timp clientii firmei s-au plans de neseriozitate in ceea ce priveste livrarea pieselor necesare (care se face de la sediu) si costuri mari si mi-au propus sa imi deschid eu o firma si sa le execut eu lucrarile.
Tinand cont ca nu prea mai aveam nici de lucru iar firma mi-a redus programul la 4 ore si salariul la jumate (asta doar printr-un act aditional, care nu sunt sigur ca e legal: [ link extern ] ).
Mi-am deschis firma, insa am inteles de la un coleg ca firma (la care inca sunt angajat) m-ar putea da in judecata pentru concurenta neloiala... Va atasez partea din contractul de munca in care se mentioneaza confidentialitatea si concurenta:
[ link extern ]

Ma intereseaza la ce riscuri ma supun (ce pot sa imi faca in instanta) si ce pot sa fac sa nu intru in conflict cu ei.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
vanoss, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 16 Ianuarie 2015
1. În cazul nerespectării, cu vinovăţie, a clauzei de neconcurenţă salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

2. Nerespectarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Si cum se poate stabili un prejudiciu in acest sens? Pana la urma clientul nu mai doreste colaborarea cu ei, nu fiind fortat de mine, ei au dreptul sa lucreze cu cine vor, mi se pare absurd ca intr-o societate democtatica sa iti poata fi ingradite anumite drepturi fie ele si printr-un contract de munca...Acest contract nu trebuie totusi sa respecte unele reguli si legi ?
Iar in plus cum pot ei dovedi faptul ca le fac concurenta sau ca le-am deturnat clientii?
Ma intereseaza sa stiu ce sa fac in caz ca ma actioneaza in instanta si/sau vor afla de firma mea, pentru ca pentru moment nu stiu de existenta ei..

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
vanoss, utilizator
Cand ati incetat raportul de munca ?
Nu l-am incetat....sunt inca angajat si la acea firma...
Sunt anumite aspecte legate de obligatia de fidelitate a salariatului fata de angajator. Nu cred ca trebuie sa privim numai partea salariatului, iar pe cea a angajatorului s-o omitem.

Alte discuții în legătură

Concurenta?? paskl paskl Buna ziua Lucrez la o firma care are obiect de activitate vanzarea marfurilor cu ridicata Nemultumit de salar mi-am deschis si eu o firma cu acelasi obiect ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii mihaela_bucataru mihaela_bucataru Buna ziua, In cazul in care, un angajat al unei societati isi da demisia, insa continua sa lucreze cu fostul angajator pe baza unui contract de colaborare, ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)