avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Va rog informatii despre somaj dupa concediu crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Va rog informatii despre somaj dupa concediu crestere copil - angajatorul nu ma mai poate plati la revenire

Buna ziua,
Am o rugaminte sa ma ajutati cu cateva informatii.
Pe 8 februarie mi se incheie concediul de crestere copil, astfel, pe 9 februarie trebuie sa incep serviciul.
Am discutat cu angajatorul si acesta spune ca este intr-o perioada rea si ca nu va putea sa-mi dea salariu pentru ca nu are bani. Astfel am convenit sa ne intelegem astfel: sa revin la serviciu pentru o luna de zile ca apoi sa intru in somaj.
Dar, angajatorul spune ca este riscul sa fie amendat pentru ca el nu ma poate concedia timp de 6 luni. Astfel, se gandeste sa ma angajez 35 de zile la o alta firma, o cunostinta de a lui, ca apoi eu sa intru in sonaj.
Este ok? Eu nu inteleg de ce nu se poate sa ma angajez aceste 35 de zile tot la el, ca apoi sa intru in somaj.
Imi este teama ca daca ma duc doar 35 de zile la cealalata firma, sa nu cumva sa apara vreo piedica la intrarea in somaj. Va rog, daca puteti sa ma lamuriti cu orice informatie.
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns!
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 17:18, 18 Ianuarie 2015
Incheiati un contract individual de munca (CIM) cu noua firma pe perioada determinata (pentru 1 luna) si la incetarea acestuia la termenul pentru care a fost incheiat puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Interdictia concedierii la revenirea din CCC nu are prevazuta in lege o durata fixa , asa cum se sustine de catre angajator (6 luni).

Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma "cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Prin urmare, dupa o anumita perioada de timp va poate inceta raportul de munca , astfel incat sa beneficiati de somaj.
Multumesc pentru raspunsuri!
Domnule tudorvaleriu, deci sa inteleg ca nu este nicio problema care sa afecteze intrarea in somaj faptul ca ma va angaja doar o luna de zile la aceasta noua firma.

Si cu ce lege sa fiu concediata de la aceasta firma, pentru a beneficia de somaj?

Si mai am o intrebare: pentru calculul indemnizatiei de somaj ce venituri se iau in calcul? Aceasta ultima luna pe care o voi avea la noua firma + 11 luni la firma veche, inainte de intrarea in concediul de crestere copil; sau se ia in considerare si valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului? Si se calculeaza dupa venitul net sau brut? Va multumesc!
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
1. Daca incheiati un CIM pe perioada determinata de o luna de zile, la incetarea de drept a acestuia (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

2. In calculul indemnizatiei de somaj sunt luate veniturile brute din luna de la noa firma si din 11 luni de stagiu de cotizare la somaj de dinainte de a intra in concediu de maternitate si CCC.

Alte discuții în legătură

Reangajare dupa concediu pt cresterea copilului cetateanhu cetateanhu Buna ziua, La 2 februarie 2014 trebuie sa ma intorc la lucru dupa concediu pentru cresterea copilului de 2 ani. Am fost la angajatorul meu si mi a spuns ... (vezi toată discuția)
Ccc si somaj florinasabou florinasabou Buna seara. In data de 19 febr 2014 copilul implineste 2 ani. din 20 febr trebuie sa ma intorc la munca. Am vorbit cu patronul si mi-a spus ca nu mai are ... (vezi toată discuția)
Revenire la locul de munca dupa incetare concediu crestere copil 2 ani Anamaria2484 Anamaria2484 Buna ziua. Fetita mea face pe 6 mai 2014 2 ani, eu ar trebui sa ma intorc la servici pe data de 6 aprilie 2014. Din cate am auzit firma unde am lucrat a dat ... (vezi toată discuția)