avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei de pensionare !
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei de pensionare !

Buna ziua, am o intrebare privind reducerea varstei de pensionare.

Daca am avut grupa I pana in 2001 Aprilie ca mecanic de locomotiva si am continuat aceeasi activitate la acelasi loc de munca pana in 2009, beneficiez in continuare de grupa speciala de munca ?
Exista vre-un proiect de lege aprobat in privinta aceasta ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:30, 8 Februarie 2015
In ce unitate v-ati desfasurat activitatea ca mecanic de locomotiva ?
Firma se numea ADMET.SA , conteaza unitatea neaparat ?
Eu am inteles din alte modificari de lege ca grupa se dadea unui sector de activitate printre care si mecanicii de locomotiva indiferent de unitatea unde s-a muncit.

In alte cuvinte, daca pe cartea de munca scrie mecanic de locomotiva, trebuia sa se acorde grupa speciala.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
Danx93, utilizator
Legea 263/2010


ART. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;

[ link extern ]

La finalul legii aveti anexele.
Activitatea se gaseste in aneaxa 2 aici:

7. Activitatea desfasurata de personalul din siguranta circulatiei, care indeplineste functia de mecanic de locomotiva si automotor, mecanic ajutor si mecanic instructor

Cautati si vedeti daca unitatea se gaseste in anexa 3
Deci pana la urma reducerea varstei de pensionare este tot dependenda de unitatea unde s-a muncit ?
Eu momentan sunt intr-un proces cu 2 unitati unde am fost mecanic de locomotiva (nu se gasesc in anexa ) pentru a-mi primi grupa speciala deoarece meseria de mecanic de locomotiva este trecuta in lege la conditii deosebite de munca !
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015
Danx93, utilizator
1. Nu denumirea meseriei/ocupatiei este beneficiara a grupelor superioare de munca ci locurile de munca si conditiie in care se desfasoara activitatea la acele locuri de munca.

2. Sunt mecanici de locomotiva care pot lucra in unele societati unde conditiile de munca nu reclama grupe superioare de munca.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.

(2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale.

(3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
...
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Clasificarea locurilor de munca geo964 geo964 As dori sa stiu in ce clasa (grupa) de munca ma incadrez ,avind in vedere faptul ca i-mi desfasor activitatea 100% din timpul de lucru lunar in subteran (-20m ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie conform legii nr. 263/2010 nelu basaru nelu basaru buna ziua as vrea si eu sa aflu ceva legat de pensie sunt nascut pe 10.06.1960 si am urmatoarea vechime 24 ani munciti in grupa 1 si inca 6 ani fara grupa si ... (vezi toată discuția)
Grupa munca-conditii speciale Vasilegheorghe1 Vasilegheorghe1 Buna ziua.Pana in anul 2001 am fost incadrat in grupa I de munca,dupa acea s-au introdus conditiile speciale si deosebite.Cat de normal este ca pana in anul ... (vezi toată discuția)