avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata dupa CCC + indemnizatie 500 lei de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata dupa CCC + indemnizatie 500 lei de la stat

Buna ziua, am 2 intrebari:
1) Am drept de concediu fara plata pana ce copilul implineste 2 ani dupa cele 11 luni de stat acasa CCC? Imi merge in continuare vechimea in munca si cotizarea angajatorului la stat?
2) daca optez sa ma intorc la munca inainte de cele 11 luni, ca sa beneficiez de indemnizatia de 500 lei de la stat, cat am dreptul al program de 6 ore?
3) daca optez sa ma intorc la munca inainte de cele 11 luni, ca sa beneficiez de indemnizatia de 500 lei de la stat, dar dupa 2-3 luni vreau concediu fara plata, cat am dreptul? ( pana ce copilul implineste 2 ani sau doar 90 zile?)
4) daca optez sa ma intorc la munca inainte de cele 11 luni, ca sa beneficiez de indemnizatia de 500 lei de la stat si dupa intru in concediu fara plata, mai beneficiez de indemnizatia de la stat de 500 lei?
5) am inteles ca indemnizatia de crestere copil ca si indemnizatia de 500 lei imi este virata dupa 3 luni de catre stat, numai ca doar indemnizatia pentru crestere copil imi vine si pe lunile din urma. Este adevarat ca nu imi pot recupera indemnizatia de 500 lei retroactiv pentru lunile in care a intarziat? sau trebuie sa dau statul in judecata?

Multumesc,
Oana
Cel mai recent răspuns: oanaoproiu , utilizator 16:11, 16 Ianuarie 2015
1. - Aveti dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana implineste copilul 2 ani.
- Aceasta perioada de concediu este stagiu de cotizare la sanatate si perioad asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Deasemenea este vechime in munca si in specialitate in functie de care se acorda anumite drepturi.
- Sa anuntati AJPIS ca sunteti in concediu fara plata ca sa va plateasca contributia la sanatate.

2. Aveti dreptul la un program de 6 ore pe zi numai in cazul cand alaptati si numai pana la varsta de 1 an a copilului.

3. Acveti dreptul oricand la concediul fara plata numai pana implineste copilul 2 ani.

4. De stimulentul de insertie de 500 lei lunar beneficiati numai pe perioada cat aveti venituri din salarii (nu si pe perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani).

5. - Stimulentul de insertie se plateste de la data reluarii activitatii daca depuneti cererea in termen de 30 de zile.
- Daca o depuneti cererea mai tarziu se primeste stimulentul de insertie de la data depunerii cererii.

Va multumesc pentru raspunsurile punctuale si foarte amabile.
Am omis o singura intrebare:

6) daca optez sa ma intorc la munca inainte de cele 11 luni, ca sa beneficiez de indemnizatia de 500 lei de la stat si dupa imi modific durata de munca de la 8 ore/zi la 4 ore/zi ( cu tot ce implica), mai beneficiez de indemnizatia de la stat de 500 lei?
1. Nu are nici o importanta ce program de lucru aveti.

2. Daca aveti venituri salariale (indiferent de cuantum) veti beneficia de stimulentul de insertie.
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitati de intrerupere si de reluare a ccc draghicimarianjan draghicimarianjan lucrez in invatamint ca suplinitor cu contract pe 1 an ,daca intru in crestere copil si aleg sa ma intorc la munca dupa 6 luni iar in urmatorul an scolar nu ... (vezi toată discuția)
Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Prima de reintoarcere la munca cami19762003 cami19762003 am si eu o intrebare. urmeaza sa nasc in martie si as dori dupa cele 126zile sa ma intorc la servici, o sa primesc prima de 500ron sau trebuie sa imi fac ... (vezi toată discuția)